Cazurile de gripă și viroze cresc zilnic. Care este recomandarea medicilor pentru această perioadă
- Andra Puiu
- 11 ianuarie 2023, 21:08
Numărul de cazuri de gripă și de viroze a crescut alarmant în ultima perioadă. Medicii au estimat că vârful epidemiei va fi atins la jumătatea acestei luni. Capitala se confruntă cu cele mai multe prezentări la camerele de gardă ale spitalelor.
Valul de viroze și gripă se amplifică pe zi ce trece. Camerele de gardă ale spitalelor din țară sunt tot mai pline. Cele mai multe prezentări la Secțiile de primiri Urgențe au fost înregistrate în București. Pe locul doi se află județul Buzău. Medicul Bogdan Micu, şeful Secţiei de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, a spus care este diferența dintre gripă și viroza respiratorie.
„În cazul gripei, febra este înaltă, slab responsivă la tratamentul cu antitermice şi de durată peste două, trei zile. În cazul Virozei respiratorii, febra este responsivă la tratamentul cu antitermice, nu este aşa înaltă ca în cazul gripei, iar durata este mult mai scurtă, o zi jumate, două zile”, a explicat dr. Bogdan Micu. Medicul a continuat prin a spune că pneumonia este cea mai frecventă complicație a gripei.
Micu a recomandat ca toate persoanele să țină cont de măsurile care erau aplicate în timpul pandemiei de COVID-19. Medicul a spus că primul pas care trebuie făcut este ca oamenii să poarte din nou masca de protecție, să evite aglomerațiile. În ceea ce privește persoanele care au mai multe comorbidități, ele trebuie să evite să meargă în zone unde se află prea mulți oamenii. De asemenea, spălarea mâinilor cât mai des este benefică.
Spitalele au introdus măsuri din cauza numărului mare de cazuri de gripă și viroze
Unele dintre spitalele din țară au decis să introducă restricții în ceea ce privește vizitatorii. Spitalul din județul Giurgiu a luat o serie de măsuri pentru ca preveni răspândirea virusului gripal. David Edelstein, purtătorul de cuvânt al spitalului, a spus că „vizitele se pot face zilnic, doar în intervalul 16:00 – 18:00, și e admisă maxim o persoană pe zi, pentru cel mult 15 minute. Astfel, la intrarea pe fiecare secție în parte, există botoși și halate de unică folosință. Triajul epidemiologic era un fapt ce nu a încetat să se facă în unitățile spitalicești”.
Astfel de măsuri au fost luate și în cazul Spitalului Orășenesc Bolintin-Vale. Lucian Horhotă, managerul instituţiei, a explicat că sunt permise vizitele „compasionale” la ATI. Persoanele care vor să își vadă membrii familiei pot petrece 10 minute alături de ei. Horhotă a mai adăugat că au fost intensificate procesele de dezinfecție, notează Doctorulzilei.ro.