Diferența dintre roșiile naturale și cele tratate cu chimicale. Experții explică ce nu știam până acum

foto: pixabay.com

Vara, majoritatea oamenilor adoră salata cu roșii, dar puțini știu să deosebească legumele naturale de cele tratate cu chimicale. Specialiștii au dezvăluit care sunt indiciile pe care nu trebuie să le neglijezi.

Roșiile sunt delicioase, dar este o mare diferență între cele naturale și cele tratate cu chimicale.

Specialiștii îți recomandă să cumperi roșii de la micii producători, ca să te asiguri că nu sunt tratate cu chimicale. Un alt aspect important este să verifici culoarea și forma roșiilor. Aceasta trebuie să fie uniformă, de un roșu aprins. Legumele cu codiță prea verde nu sunt coapte.

O roșie tratată cu chimicale este deformată, neuniformă, cu o zonă pistilară alungită din cauza substanțelor biostimulatoare. O culoare albicioasă în interior indică tratarea forțată a roșiei.

Țuguiul roșiei arată că aceasta este tratată cu biostimulator, deși există și soiuri care au țugui, În general, roșiile care nu își păstrează forma și sunt alungite sunt tratate cu chimicale.

Diferența între soiul specific și una tratată cu chimicale și cu un țugui nenatural se poate face doar în urma analizelor.

Roșii tratate

„Toți ne dorim să cumpărăm produse autohtone, produse din soiuri românești, dar cred că ceva sfaturi sunt binevenite oricând. Mă refer aici în primul rând la alege pe cât posibil tomate autohtone, unele care nu sunt uniforme, aceeași dimensiune.

Asta înseamnă că sunt soiuri autohtone. De asemenea, trebuie să avem mare grijă atunci când le alegem, să evităm să consumăm fructe care sunt tratate cu stimulatori de creștere, pentru că sunt produse cancerigene. Aceste tomate, atunci când sunt secționate se poate vedea acea inimă a fructului’, explică Vasile Stoleru, profesor de legumicultură de la Universitatea de Științele Vieții din Iași.

De unde se cumpără roșiile naturale

Specialiștii spun că micii producători au roșii naturale și că nu au cunoștințele necesare pentru a trata cu chimicale legumele. Ele trebuie să aibă o anumită fermitate și în general ar trebui să verifici proveniența lor.

Roșiile din supermakerturi trebuie să reziste mai mult pe rafturi pentru a fi cumpărate, iar experții spun că mai bine le eviți și le achiziționezi de la piață.

Producătorii mici nu folosesc pesticide și tratamente chimice, astfel încât gustul legumelor și fructelor rămâne nemodificat. În special fructele pot prezenta mici lovituri sau pete, indiciu că au fost crescute natural și nu prezintă acel aspect perfect, de supermarket. Adevărate legume nu au un aspect perfect.

Roșiile pot produce toxine defensive pentru a otrăvi creaturile care încearcă să le mănânce; pesticidele naturale din alimentele noastre sunt mult mai numeroase decât cele sintetice pe care le pulverizăm pe ele, potrivit doctorulzilei.ro