Evenimentul Zilei > Actualitate > Dietele vegane pot cauza copiilor epilepsie și tulburări comportamentale
Dietele vegane pot cauza copiilor epilepsie și tulburări comportamentale

Dietele vegane pot cauza copiilor epilepsie și tulburări comportamentale

În ultima vreme tot mai mulți părinți încearcă să își „educe” copiii în stilul vegan, ducându-i la grădinițe cu un program de alimentație lipsit de proteine animale. De asemenea, au luat amploare și grădinițele care le oferă meniu exclusiv raw-vegan micuților.

Puțini părinți știu, însă, cât de periculos este acest stil de viață pentru odraslele lor.

În Danemarca se duc discuții aprinse cu privire la acest subiect. Doctorul Allan M. Lund de la Spitalul Rigsho din Copenhaga, susține că un consum exclusiv al alimentelor vegetale poate avea consecințe grave asupra copiilor, iar mulți care au fost pe o astfel de dietă au ajuns cu grave probleme de sănătate în centrul medical unde acesta profesează.

„O astfel de dietă poate implica dezvoltarea unor simptome generate de probleme ale creierului: slăbiciune musculară, anemie, epilepsie și, pe termen lung, chiar și retard mintal”, a explicat celebrul doctor. De asemenea, acesta trage un semnal de alarmă, spunând că părinții nu ar trebui să elimine complet carnea, ouăle și produsele lactate din dieta copiilor mici, pentru că astfel îi privează de lipsa vitaminei B12, esențială pentru dezvoltare și imunitate. 

Unele grădinițe din Capitală au adoptat trendul vegan
 
„Întărirea sistemului imunitar și protecția împotriva bolilor copilăriei, mai puțină iritabilitate, hiperactivitate, claritate mentală și o mai bună concentrare, meniul vegetarian este bogat în fibre și scăzut în grăsimi, ceea ce previne obezitatea și promovează digestia bună”, se arată în descrierea unei grădinițe din București.

„Aceste diete fac mai mult rău decât bine, iar această grădiniță a găsit «cheia succesului educațional». Din păcate, nu este decât o modalitate de marketing și care vizează acel segment țintă: părinții vegani. Astfel de anunțuri bombastice nu oferă decât o iluzie. În primul rând, o dietă trebuie să fie echilibrată, adică un stil de viață sănătos, cu un aport caloric corespunzător vârstei. Părinții ar trebui să fie avertizați că astfel de diete restrictive nu sunt lipsite de riscuri”, a declarat pentru EVZ, medicul Tudor Ciuhodaru.