Șapte alimente pe care trebuie să le consumi zilnic

Șapte alimente pe care trebuie să le consumi zilnic Dieta. Sursa foto: Wikimedia

Un medic susține că a întinerit cu 20 de ani. Cum? Cu dieta care se concentrează pe alimente extrem de sănătoase și benefice. Medicul a împărtășit dieta și alimentele pe care le consumă săptămânal în încercarea de a-și spori longevitatea.

Dr. Michael Roizen, specializat pe wellness la Cleveland Clinic, a scris cărți despre longevitate. Acesta a împlinit 78 de ani, dar a declarat că are o „vârstă biologică” de 57 de ani. Este important de menționat că nu există un consens cu privire la ceea ce constituie vârsta biologică sau la modul de măsurare a acesteia.

Dieta care te întinerește cu până la 20 de ani

El a spus că, deși genele joacă un rol în speranța de viață, „cel mai important lucru pe care oamenii trebuie să îl înțeleagă este că ei pot controla cât de mult și cât de bine trăiesc”. „Tu îți controlezi genele. Alegerile tale contează”, a spus el. Acesta s-a referit la epigenetică sau la modul în care factorii stilului de viață pot influența dacă genele sunt activate sau dezactivate.

Un studiu a constatat că persoanele care au trecut la o dietă sănătoasă, asociată longevității pe termen lung, au mai multe șanse să trăiască cu peste un deceniu mai mult. Cercetătorii au afirmat că acest lucru se datorează probabil faptului că participanții au mâncat mai bine. Adică au urmat dieta susținută de multe cereale integrale, nuci și fructe. De asemenea, au redus consumul de băuturi zaharoase și de carne procesată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Roizen a declarat că și cele mai mici adăugiri la dieta unei persoane ar putea avea un efect pozitiv asupra sănătății. El a împărtășit cele șapte alimente pe care le consumă în fiecare săptămână.

Ulei de măsline

Roizen consumă o lingură de ulei de măsline în fiecare zi, a spus el. Un studiu din 2022 a constatat că persoanele care consumau mai mult de o jumătate de lingură de ulei de măsline pe zi aveau un risc cu 19% mai mic de boli cardiovasculare. De asemenea, dezvoltau un risc cu 17% mai mic de a dezvolta cancer. În plus, înlocuirea margarinei, untului, maionezei și grăsimilor lactate cu ulei de măsline a părut să reducă riscul de deces cu până la 34%. Acest lucru s-ar putea datora proprietăților antiinflamatoare și antioxidante ale uleiului de măsline.

Somon și păstrăv

Consumul de pește o dată sau de două ori pe săptămână a fost legat de un risc mai scăzut de deces. Un studiu din 2018 a avut rezultate similare. Acesta a constatat că participanții care au mâncat cel puțin 227 de grame de pește pe săptămână, au avut un risc cu 10% mai mic de a muri de boli cardiovasculare, cancer sau Alzheimer.

Orientările dietetice actuale din SUA recomandă oamenilor să mănânce pește precum somonul și păstrăvul. De ce? Reprezintă o sursă bogată de vitamina D și acizi grași omega-3. Aceștia sunt importanți pentru sănătatea inimii, furnizarea de energie și construirea celulelor.

Ciocolata neagră

Cu ciocolata neagră, nu este greu să mănânci „puțin în fiecare zi”, așa cum a recomandat Roizen. Ciocolata neagră a fost asociată cu scăderea tensiunii arteriale, scăderea colesterolului și un risc redus de boli de inimă. Dieta ta poate conține un pătrățel de ciocolată neagră pe zi. Acesta poate fi considerat drept un supliment datorită antioxidanților pe care îi conține.

Ciupercile

Roizen vede ciupercile ca pe un supliment și le mănâncă de cel puțin cinci ori pe săptămână. „Unul dintre prânzurile mele preferate este MLT. În loc de un BLT (bacon, salată și roșii), aveți un MLT cu ciuperci, salată și roșii, care este absolut sănătos și are un gust magnific” a spus medicul. Ciupercile conțin ergothioneină, pe care cercetătorii au numit-o „vitamina longevității” datorită efectelor sale antioxidante și antiinflamatorii.

Avocado

Un studiu din 2023 a constatat asocieri între consumul a două porții de avocado pe săptămână și un risc mai scăzut de boli cardiovasculare. Avocado conține grăsimi nesaturate, care pot ajuta organismul. Bolile cardiovasculare sunt cauza principală de deces și invaliditate la nivel mondial, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Conopida

Roizen face o „cremă de conopidă” prin amestecarea legumei cu ulei de măsline și utilizarea acesteia ca unt.  Cercetătorii au scris că legumele crucifere, inclusiv conopida, au fost legate de reducerea riscului de cancer și de prevenirea și tratarea altor boli cronice, cum ar fi tulburările cardiometabolice, depresia și tulburările musculo-scheletice, conform Yahoo Life .

Revista presei