Didier Raoult, geniu științific sau fals profet? Tratamentul-minune: Când aflăm adevărul

Didier Raoult, geniu științific sau fals profet? Tratamentul-minune: Când aflăm adevărul

Specialist în boli infecțioase recunoscut, dar în conflict cu autoritățile medicale, Didier Raoult este pe cale să impună executivului, sfidând opinia publică, tratamentul său miraculous pentru Covid-19.

În zilele noastre, un videoclip publicat pe YouTube e suficient pentru a crea o dezbatere publică ... și, poate, pentru a o câștiga. Filmul în care profesorul Didier Raoult propunea, pe 20 februarie, utilizarea modelului chinez de tartare a infecției cu cloroquina a Covid19, a fost vizionat de peste 1,7 milioane de ori. Chiar și Donald Trump a fost entuziasmat de tratamentul-miracol.

Iar când directorul Institutului „Méditerranée Infection” din Marsilia (IHU) a anunțat „îmbunătățiri spectaculoase” la 36 de pacienți tratați cu acest antimalarian cunoscut de multă vreme și ieftin, rețelele sociale au explodat. Raoult a primit, de asemenea, susținere publică din partea unui fost ministru al Sănătății, medicul Philippe Douste-Blazy. Pentru guvernul francez, criticat deja pentru că nu a anulat primul tur al alegerilor municipale și pentru lipsa de măști și teste, presiunea este prea puternică pentru a o mai ignora.

Chiar dacă testul lui Didier Raoult nu corespunde standardelor științifice, ministrul Sănătății, Olivier Véran, lipsit de un tratament pentru această boală ce provoacă aproape 300 de decese în fiecare zi în Franța, a fost nevoit să dea înapoi, anunțând că din 21 martie clorochina va fi testate pe scară largă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Două zile mai târziu, pe 23 martie, ministrul Sănătății a autorizat utilizarea clorochinei în tratamentul pacienților internați cu forme severe, în baza deciziei medicilor curanți

Aceasta este Didier Raoult: o somitate medicală, recrutat inițial în comitetul științific de combatere a Covid-19, de care apoi s-a îndepărtat, având și un canal direct de comunicare cu președintele Republicii, dar continuând în același timp să se exprime public, pentru a determina guvernul să ia o poziție. Invocând Jurământul lui Hipocrate, el i-a invitat pe concitadinii săi să vină la IHU pentru a fi testați și, după caz, tratați cu clorochina, invitație care a avut atât de mult succes încât s-a făcut coadă

Eminentul profesor nu a fost întotdeauna un excentric sau rebel, având în vedere că, în 2010, a primit Marele Premiu pentru întreaga carieră al Institutului Național de Sănătate și Cercetări Medicale (Inserm). Spirit liber și strălucit, Raoult a demonstrat existența „virușilor giganți” și și-a împurumutat numele unora dintre bacteriile pe care le-a descoperit.

Dezbaterea despre tratamentul cu clorochina nu este una între „mandarini” și medicii de teren, pentru că Didier Raoult are toate atributele unui înalt funcționar, pentru că, în ciuda copilăriei tumultuoase, face parte dintr-o dinastie medicală.

Profesorul are obiceiul să forțeze limitele sistemului, pe care nu-l consideră la înălțimea dorită. Dacă cei mai vocali susținători ai săi sunt politicienii de dreapta, profesorul din Marsilia a devenit și vedeta conspiraționiștilor și simpatizanților extremei drepte. Medicamentul promovat de el, ieftin și vechi, ar ptea crea probleme marilor companii farmaceutice, mai interesate de câștigurile potențiale ale unui viitor vaccine, decât de urgența medicală.

Medicul-vedetă, aflat acum pe prima pagină a revistei Paris Match, s-a lansat într-o nouă confruntare cu autoritățile sanitare, încercând să obțină aprobarea ca medicii să poată prescrie clorochină pacienților de la primele simptome, atunci când, crede el, medicamentul este cel mai eficient.

Dilema va fi rezolvată în câteva zile, când vor apărea rezultatele studiului clinic european privind eficacitatea clorochininei împotriva Covid-19. Doar atunci vom putea ști dacă Didier Raoult este un geniu științific sau un fals profet. Deocamdată, putem spune, alături de fostul ministru Philippe Douste-Blazy, că „nu avem timp să așteptăm studii clinice, perfecte, cu siguranță, dar care ar veni prea târziu pentru mulți pacienți”. (Preluare după Le Telegrame)