Evenimentul Zilei > International > Dictatorul Lukaşenko i-a venit de hac! Soarta lui Kolesnikova este pecetluită
Dictatorul Lukaşenko i-a venit de hac! Soarta lui Kolesnikova este pecetluită

Dictatorul Lukaşenko i-a venit de hac! Soarta lui Kolesnikova este pecetluită

Lidera protestatarilor din Belarus Maria Kolesnikova, arestată săptămâna trecută, a fost inculpată pentru periclitarea securităţii naţionale, relatează dpa, citând comitetul naţional de investigaţii.

Televiziunea de stat belarusă a negat răpirea Mariei Kolesnikova, susţinând că aceasta a fost scoasă dintr-o maşină ce încerca să treacă marţi la primele ore ale dimineţii graniţa belaruso-ucraineană.

Cu puţin timp înainte, un responsabil al poliţiei de frontieră din Belarus, citat de Reuters, susţinea că trei politicieni de opoziţie belaruşi, între care opozanta de prim-plan Maria Kolesnikova, ar fi trecut controlul la un punct de frontieră cu Ucraina.

O sursă a agenţiei Interfax din anturajul opoziţiei de la Minsk a declarat că, cel mai probabil, cei trei au fost reţinuţi luni de forţele speciale belaruse şi au fost duşi la frontiera cu Ucraina direct din arestul poliţiei, însă doar doi dintre ei au trecut graniţa cu Ucraina, în timp ce Maria Kolesnikova a fost arestată la frontieră, imputându-i-se trecerea ilegală a graniţei.

„Nici Anton Rodnenkov, nici Ivan Kravţov, nici Maria Kolesnikova nu intenţionau să părăsească ţara. Erau categoric împotrivă. Ei toţi au ajuns la frontiera cu Ucraina după ce au fost reţinuţi. Ei au fost duşi acolo direct din Centrul de arest preventiv şi la fel ca în cazul Olgăi Kovalkova au fost forţaţi să părăsească ţara”, a declarat interlocutorul Interfax.

Acesta a admis totodată că serviciile speciale ar fi putut înscena o tentativă a Mariei Kolesnikova de a trece ilegal graniţa. „Cel mai probabil a avut loc o înscenare, o provocare, în cadrul căreia Kolesnikova a fost arestată”, a adăugat el.

Potrivit Interfax, telefoanele celor trei opozanţi belaruşi sunt inaccesibile. La o încercare de a-l apela pe Rodnenkov, a răspuns un robot telefonic în limba ucraineană. În cazul Mariei Kolesnikova, răspunde robotul telefonic al unuia dintre operatorii ruşi de telefonie mobilă, conform agenţiei de presă ruse citate.

 

PAGINA ANTERIOARA