Diaspora nu are încredere în votul prin corespondenţă: ”Va fi mai rău ca în 2014!”
- Petre Ţache
- 22 august 2016, 08:56
Mai multe asociaţii din diaspora semnalează Guvernului României, printr-un protest public, un şir de posible neregularităţi la alegerile parlamentare programate pentru decembrie anul acesta: “votul prin corespondenţă se anunţă a fi un eşec–din cauza unei legi aprobate de precedentul guvern în 2015 - astfel încât suntem nevoţi să deschidem ochii cetăţenilor şi să vă facem cunoscută nemulţumirea noastră în privinţa numeroaselor incompatibilităţi pe care această procedură le include”
Semnatarii protestului consideră că “siguranţa votului este compromisă de faptul că buletinul de vot este trimis în România ca o simplă scrisoare, fără confirmare de primire. Precizăm că Poşta Română pierde an de an un număr important de scrisori, dar nici alte servicii poştale nu sunt mai prejos - mii, zeci sau chiar sute de mii de scrisori se pierd anual în Uniunea Europeană”.
Teama că votul nu va fi secret
O altă problemă o reprezintă confidențialitatea votului. “Aceasta este compromisă prin faptul că votul fiecărui cetăţean nu va fi secret. Pe plic se va afla numele fiecărui cetăţean care a ales votul prin corespondență. Art 10 alin. (3) din Legea 288/2015 prevede că plicul exterior în care sunt introduse buletinul de vot și certificatul de alegător are imprimat un cod de bare care asigură identificarea unică a alegătorului. Dacă în 2014 au votat 378.000 români din diaspora în turul doi, estimăm că în 2016 se va pierde un număr important de voturi - poate chiar 80%, ținând cont de numărul extrem de mic al românilor din diaspora înscriși la ora actuală în Registrul Electoral”, se menţionează în apelul către Guvernul României.
“Fondurile vor fi topite de căpuşele infiltrate în sistem”
Totodată, semnatarii comunicatului susţin că: “În plus, accesibilitatea la urna de vot este compromisă exact ca şi în anii precedenţi de puţinele secţii de votare aprobate. Da, este inclusă posibilitatea unor noi secţii de votare organizate de comunitățile de români, dar aceste noi secţii trebuie să aibă un preşedinte ales care să participe în România la un training. Românii din diaspora care nu sunt afiliaţi politic sunt la muncă zi de zi şi nu au timp şi nici posibilităţi să participe la traininguri. Această prevedere procedurală va împiedica deschiderea altor secţii de votare. Referitor la crearea unor noi secţii de votare, acestea sunt absolut necesare. Rugăm toţi cetăţenii români din diaspora să fie atenţi ca secţiile respective să nu fie nici fantomă, nici afiliate politic – căci există asociaţii din diaspora care, din păcate, fac parte şi din această categorie. Nu vrem nici să ne trezim cu secţii unde se depune un vot la fiecare două secunde, nici cu secţii unde întregul vot a fost invalidat din motive procedurale.
Acestea sunt doar unele dintre problemele votului prin corespondență care fac ca alegerile din acest an să se transforme intr-un eşec si mai mare decât cel din 2014. Apreciem suplimentarea bugetului pentru alegeri anunţată de Guvern în data de 10 august şi sperăm că aceşti bani nu se vor pierde prin buzunarele MAI și MAE, dar și ale contractorilor. Acest gest ne dă speranţe. Este însă nevoie de o transparenţă absolută in folosirea acestor bani şi, mai ales, de gesturi concrete. Altfel, aceste fonduri alocate de Guvern cu sincera dorință de a rezolva problema alegerilor în diaspora vor fi topite de căpuşele infitrate în sistem”.
Semnatarii comunicatului
Comunicatul este semnat de asociațiile “Colectivul 2 Noiembrie”, “Canada Save Roşia”, “Dacia Liberă”, “Diaspora franceză solidară cu România”, “Diaspora Românească Unită” (Milano), ‘Romanian Worldwide Activists” (Raw), “Românii din Italia - împotriva exploatării gazelor de şist” (Milano), “Roşia Montană – Dublin”, “Roşia Montană – Paris”, “Salvaţi Roşia Montană – Madrid”.