Diamantele roz. Cercetătorii au descoperit secretul celor mai rare pietre prețioase
- Julieta Savitchi
- 24 septembrie 2023, 20:14
Cercetătorii au descoperit „secretul” rarității diamantelor roz, care se găsesc aproape exclusiv în Australia, ceea ce explică prețul lor astronomic.
Diamantele roz, fără de secrete. Cercetătorii au oferit explicaţii de ce sunt atât de rare diamantele roz, într-un studiu publicat marți, relatează boursorama.com.
Cum s-au format diamantele roz
Mai mult de 90% din toate diamantele roz existente provin din mina Argyle, închisă recent în nord-vestul Australiei. Dar nimeni nu știa cu adevărat de ce au fost găsite acolo, la marginea continentului sudic. Majoritatea minelor de diamante se află pe continent, ca în Africa de Sud sau în Rusia.
O echipă australiană explică în revista Nature Communications că aceste minerale rare s-au format în urma dezmembrării primului super-continent al Pământului. Procesul a avut loc în urmă cu 1,3 miliarde de ani.
Cele două „ingrediente” necesare pentru a obține un diamant roz erau deja cunoscute, a declarat pentru AFP primul autor al studiului, Hugo Olierook, de la Universitatea Curtin din Perth, Australia.
Primul ingredient este carbonul, aflat la mare adâncime. La o adâncime de mai puțin de 150 km, acest carbon este grafit banal, de tipul celui folosit la minele de creion și „care nu arată prea bine pe o verighetă”, a glumit cercetătorul.
Al doilea „ingredient” este o presiune colosală. Este suficientă pentru a schimba culoarea unui diamant transparent, dar nu extrem de mare.
„Apasă puțin și devine roz. Dar dacă mai strângi puțin, devine maro”, explică geologul.
Efectul „dop de șampanie”
Inițial, s-a crezut că mina Argyle s-a format în urmă cu 1,2 miliarde de ani. Dar nu exista nicio explicație cu privire la modul în care diamantele au reușit să iasă la suprafață.
Cercetătorii au rafinat apoi datarea zăcământului prin măsurarea vârstei elementelor din cristale minuscule dintr-o rocă din mină. Ei au ajuns la o vârstă de 1,3 miliarde de ani.
Această vârstă corespunde fracturii primului super-continent, cunoscut sub numele de Nuna sau Columbia.
Înainte de aceasta, „toate masele terestre erau aglomerate împreună”, potrivit domnului Olierook. Presiunea care a colorat diamantele s-a produs atunci când masele de uscat din vestul și nordul Australiei s-au ciocnit acum 1,8 miliarde de ani.
Această masă s-a fracturat 500 de milioane de ani mai târziu. Iar în acest moment magma a ieșit la suprafață, trăgând diamantele roz spre suprafață. „Ca un dop de șampanie”, potrivit dlui Olierook.
Un „paradis al diamantelor roz”
Timp de 200 de ani, căutarea diamantelor a fost concentrată pe terenuri continentale”, observă cercetătorul. Dar descoperirea publicată marți ar putea să reașeze cărțile în această căutare.
Centurile muntoase create de fracturarea supercontinentului Nuna au potențialul de a deveni „paradisuri ale diamantelor roz”, potrivit geologului, care citează zone potențiale din Canada, Rusia, Africa de Sud și Australia.
O concluzie poate pripită, potrivit lui John Foden, expert în diamante la Universitatea din Adelaide (sudul Australiei).
Potrivit acestuia, această lucrare stabilește cu siguranță „în mod convingător” vârsta zăcământului Argyle. De asemenea, ea sugerează o legătură plauzibilă între formarea diamantelor roz și fracturarea Nuna.
Cu toate acestea, alte situri legate de acest eveniment geologic nu au produs niciun diamant roz, notează el. Acest lucru ar putea sugera că „caracterul roz ar putea fi un atribut specific pentru Argyle”.
Dacă acesta este cazul, prețul diamantelor roz nu poate decât să continue să crească, în absența unor concurenți pentru mina închisă în 2020 din motive economice.