Cel mai mare diamant descoperit în Rusia în ultimii 10 ani. Prin ce se face unică piatra

Cel mai mare diamant descoperit în Rusia în ultimii 10 ani. Prin ce se face unică piatra Sursa foto: Arhiva EVZ

Compania rusească Alrosa a descoperit un diamant de 390,7 carate, într-o mină din Yakutia. O combinaţie de masă, formă şi culoare face piatra unică.

Diamantul surpriză din  Rusia. Gigantul din industria mineritului Alrosa a extras un diamant de 390,7 carate, numai bun pentru bijuterii. Este cel mai mare diamant  din ultimii 10 ani extras în Rusia, scrie Bloomberg. Alrosa ar putea avea probleme cu vânzarea acesteia. O combinaţie de masă, formă şi culoare face piatra unică.

Diamantul

Diamantul/ Sursa foto: Alrosa

Cum a fost descoperită piatra

Compania a găsit diamantul în mina Mayat din Yakutia. Piatra are o formă nestandard şi este mărginită de un halou galben-maro, a explicat Alrosa într-un comunicat duminică.

Descoperirea unuia dintre cele mai mari diamante din istoria Rusiei este, fără îndoială, un eveniment fără precedent și un final excelent pentru sezonul minier 2023", a declarat directorul general al Alrosa, Pavel Marinichev.

Ne puteți urmări și pe Google News

Experții trebuie încă să studieze în detaliu și să evalueze diamantului extras și caracteristicile sale. Dar, fără îndoială, acesta este un record atât pentru compania noastră  și pentru industria diamantelor din țară

Alrosa produce aproximativ acelaşi număr de pietre preţioase precum De Beers, liderul industriei. Compania s-a concetrat în ultimii ani pe comercializarea acestora la casele internaţionale de licitaţii precum Christie’s. Sancţiunile impuse companiei controlată de stat ar putea împiedica vânzarea diamantul. Ţări precum SUA şi Marea Britanie interzic importul de pietre preţioase din Rusia.

Încercările de a opri vânzarea pietrelor preţioase ruseşti în Europa au întâmpinat rezistenţă din partea naţiunilor importatoare, cum ar fi Belgia. Acestea susţin că acest lucru nu ar face decât să mute comerţul în altă parte. Dar există tot mai multe speculaţii conform cărora Grupul G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA) şi UE vor anunţa noi restricţii în această lună.

Cum ar putea fi vândut diamantul

Vânzările Alrosa au fost afectate după ce au fost anunţate pentru prima dată sancţiunile americane. Şi-au revenit prin reorientarea volumelor către Asia, în principal către India.

În august, compania minieră a publicat primele rezultate din ultimul an. Vânzările au crescut marginal, ajungând la 188,16 miliarde de ruble (1,9 miliarde de dolari) în prima jumătate a anului, față de 187,88 miliarde de ruble (1,9 miliarde de dolari) cu un an înainte. Profitul a scăzut cu 35%, la 55,57 miliarde de ruble (562,5 milioane de dolari). Compania a încetat să își mai publice rezultatele în martie 2022, după ce războiul din Ucraina a izolat afacerea de o mare parte din industria globală.

Piața globală a diamantelor este reprezentată de minerit și comerțul cu diamante brute. Cea mai mare parte a producției mondiale de diamante este concentrată în 9 țări, a căror pondere din producția globală în termeni fizici este de ~99%. Cei mai mari producători mondiali de diamante naturale sunt Rusia, Republica Democrată Congo (RDC) și Botswana. Acestea asigură împreună peste 60% din producția mondială de diamante.