Diaconescu adună promisiuni vagi privind ridicarea vizelor SUA

Diaconescu adună promisiuni vagi privind ridicarea vizelor SUA

Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a discutat vineri, la Washington, cu secretarul american de stat, Hillary Clinton, despre posibila includere a României în programul Visa Waiver, ce presupune ridicarea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români care călătoresc în SUA.

Surse diplomatice declaraseră joi, pentru Mediafax, că senatorul Richard Lugar, care coprezidează comisia pentru Relaţii Externe a Senatului SUA, l-a asigurat pe oficialul român că problema eliminării vizelor este una dintre priorităţile părţii americane. Discuţiile încurajatoare purtate la nivel bilateral Bucureşti-Washington, dar şi în cadrul dialogului UE-SUA, vin totuşi în contradicţie cu intenţia americanilor privind înăsprirea condiţiilor de intrare în programul Visa Waiver.

Oficialii SUA au avertizat deja că, din luna iulie, plafonul ratei de refuz a vizelor va scădea de la 10% la 3%. Înăsprirea acestei condiţii presupune ca România, care are o rată de respingere a vizelor de 25%, să se califice mult mai greu pentru accesul în program. Tratatul de extrădare intră în vigoare

Vizita la Washington i-a permis lui Diaconescu să discute despre războaiele din Afganistan şi Irak, dar şi despre întărirea parteneriatului strategic România-SUA şi consolidarea securităţii şi stabilităţii la Marea Neagră. În acest sens, întâlnirea a facilitat schimbul instrumentelor de ratificare a Tratatului de extrădare între România şi SUA, semnat pe 10 septembrie 2007, şi a Protocolului semnat la Bucureşti pe 10 septembrie 2007, la Tratatul dintre România şi SUA privind asistenţa judiciară în materie penală.

Tratatul de extrădare, a precizat un comunicat al Ministerului de Externe, „conţine dispoziţii menite să eficientizeze cooperarea bilaterală prin simplificarea procedurii de transmitere a documentelor de extrădare, în special, şi a întregii proceduri de extrădare, în general”.   Hillary Clinton, dornică să revină în România

Într-o declaraţie, alături de Diaconescu, Clinton a apreciat că România este unul dintre cei mai de încredere aliaţi şi unul dintre partenerii cei mai respectaţi. „Suntem deosebit de recunoscători pentru angajamentul României în Afganistan, Irak şi Kosovo, precum şi pentru decizia României de a găzdui exerciţii militare comune cu armata SUA”, a declarat ea. Clinton şi-a exprimat totodată dorinţa de reveni la Bucureşti. „Trebuie să spun că am avut marele privilegiu de a vizita România în urmă cu zece ani. Sper să am oportunitatea de a reveni cândva, pe viitor”, a spus oficialul american.

Ne puteți urmări și pe Google News