Dragoş Tudorache, ministrul de Interne din perioada cabinetului Cioloș, i-a trimis fostului premier, pe 24 noiembrie 2016, o adresă prin care îi cerea emiterea unei decizii pentru împuternicirea lui Mihai-Cristian Mărculescu în funcţia de director general al Direcţiei de Protecţie Internă (DGPI). Fostul premier a avizat împuternicirea în aceeași zi, potrivit Mediafax.ro.

Ulterior, Carmen Dan, cea care i-a urmat lui Dragoș Tudorache la șefia Ministerului de Interne i-a trimis fostului premier, Sorin Grindeanu, o adresă prin care îi solicita încetarea împuternicirii îndeplinirii atribuțiilor funcției de director DGIPI de către Mihai-Cristian Mărculescu și cerea, tot cu aceeași dată, numirea sa în funcția de director general al DGIPI.

Propunerea a venit, după ce Mărculescu a fost declarat admis la concursul organizat cu acest scop, se arată într-un document citat de Mediafax.ro.

Numirea lui Mărculescu la conducerea DGIPI a fost publicată în Monitorul Oficial, pe fondul controverselor apărute în spațiul public, potrivit cărora Direcția, care ar aparține de Ministerului Afacerilor Interne (MAI), ar fi devenit un "serviciul secret al PSD-ului", după ce a fost eliminată decizia premierului și avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Direcţia Generală de Protecţie Internă a devenit operaţională pe 1 iunie, dupp ce guvernul a decis desființarea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI).

Decizia a fost luată pe fondul unui scandal izbucnit în interiorul structurii, după ce mai multe persoane din conducerea DIPI au fost puse sub învinuire, printre care și fostul ministru, Gabriel Oprea, pentru folosirea nelegală a fondurilor.