Dezvăluirile șefului FBI la București

Dezvăluirile șefului FBI la București

Noul director al SRI a avut o primă zi foarte aglomerată: s-a întâlnit cu directorul FBI, James Comey, și s-a dus la prima ședință CSAT. Comey s-a întâlnit și cu președintele Iohannis, și cu premierul Ponta.

În declarația de dupa întâlnirea cu Eduard Hellvig, șeful FBI a insistat pe cooperarea cu SRI în domeniul securitații cibernetice. „Criminalitatea informatica este una dintre prioritațilecheie ale FBI și știu ca este și una dintre prioritațile-cheie ale dumneavoastra. Infractorii care își desfașoara activitatea pe internet pot cauza pagube în întreaga lume, pentru ca ne-am conectat în totalitate viețile la internet. (...) Este foarte important să colaborăm, să comprimăm lumea, așa cum fac infractorii, pentru a ne putea proteja cetățenii”, a spus directorul FBI. Acesta a subliniat ca alaturi de colegii din România se fac eforturi pentru identificarea și aducerea în fața justiției a infractorilor cibernetici cunoscuți, vinovați de înselarea a mii de persoane din toata lumea”. Comey a mai aratat ca, în ultimii ani, un număr de 32 de ofițeri SRI s-au pregătit la Quantico, în SUA.

Doi ofițeri SRI, pregătiți de FBI luna aceasta

Un numar mult mai mare a participat la cursurile Academiei de Aplicare a Legii de la Budapesta – 41 doar anul trecut. „În această lună, FBI pregătește doi ofițeri români în contracararea de activități teroriste. (...) Unul din cele mai bune parteneriate pe care le are FBI este cu România”, a declarat Comey. El și-a început discursul mulțumind directorilor adjuncți ai SRI, cu accent pe numele lui Florian Coldea, și a încheiat urându-i lui Hellvig un mandat minunat. „Doresc sa adresez mul- țumiri în special prim-adjunctului Florian Coldea, cu care am avut ocazia sa discut la Washington, la începutul mandatului meu de director al FBI, precum si adjunctului Ion Grosu si adjunctului Dumitru Cocoru, amândoi colegi aprecia și de institu- țiile noastre”, a spus Comey. șeful SRI, Eduard Hellvig, a vorbit și el despre cooperarea în domeniul securitații cibernetice, amintind ca instituția pe care o conduce este autoritatea naționala în domeniu. Hellvig a mai spus ca SRI și FBI cooperează și în combaterea t e r o r i s m u - lui și contracararea acțiunilor de spionaj. Pe lista succeselor comune, noul director al SRI a amintit arestarea, în SUA, a soților Nemeș și depistarea hackerului Guccifer.

Ne puteți urmări și pe Google News

Coldea, afișând noul smartwatch Samsung

Vizita directorului SRI i-a mobilizat puternic pe oficialii Serviciului: trecatorii de pe Bulevardul Libertații erau rugați sa ocoleasca intrarea, iar în fața cladirii, în jurul mașinilor Ambasadei SUA, se aflau mai multe garzi cu pistoalele la vedere. În schimb, în holul în care statea presa, în așteptarea declarațiilor, domnea o atmosfera mai degraba languroasa: cele treipatru cadre care se ocupau de instalația de sonorizare au pus o muzică ambientală, un disco-pop din anii 80. Întreaga conducere a Serviciului a asistat, disciplinat, în picioare, la declarația de presa a noului șef, directorul adjunct Florian Coldea afișând cu mândrie un smartwatch Samsung, care costa circa 350 de dolari.

Întâlniri cu Iohannis și Ponta

În cursul dimineții, Comey s-a întâlnit și cu șeful statului, și premierul român. „România si Statele Unite ale Americii trebuie sa faca fața unor noi provocari de securitate generate, spre exemplu, de terorism sau criminalitatea cibernetica”, se arata în comunicatul Administrației Prezidențiale. În discuțiile cu Ponta, cei doi demnitari au avut un schimb de opinii si pe tema recentelor evoluții regionale si au apreciat importanța pe care o are în acest context consolidarea Parteneriatului strategic dintre România si SUA, precum si a prezenței militare NATO si SUA în regiune. „Întărirea aplicării legii este esenţială pentru prevenirea acestor ameninţări şi în combaterea lor eficientă la nivel regional”, a afirmat premierul Ponta, potrivit comunicatului transmis de Executiv.

Maior, discuții cu șefi i FBI și CIA

Fostul director SRI, George Maior, a discutat marţi cu şeful FBI, James Comey şi cu şeful CIA, John Brennan. Discuţia cu acesta din urmă a avut loc prin telefon. Fostul director SRI s-a întâlnit marţi cu şeful FBI, James Comey. Discuţiile au avut ca temă securitatea națională și alte probleme de ordin internațional. Șeful CIA a apreciat contribuţia lui Maior la consolidarea parteneriatului cu SUA în domeniul informaţiilor în interesul securităţii ambelor state şi al securităţii regionale şi internaţionale, potrivit unui comunicat. Maior l-a asigurat pe Brennan că, în urma discuţiilor pe care le-a avut cu preşedintele Iohannis, cu premierul Ponta şi cu noul director al SRI, Eduard Hellvig, parteneriatul dintre cele două instituţii va continua.

Secret divulgat de români

Partea americană a cerut oficialilor români ca, din motive de securitate, să păstreze secretul acestei vizite până marți, la ora 17.30. Presa a fost rugată să nu difuzeze nicio știre până la acea oră. Mailurile pe acest subiect au fost însoțite de notificarea „Embargou până la ora 17.30”, un procedeu curent în întreaga lume. Dacă, surprinzător, ziariștii, care fuseseră informați despre eveniment încă din cursul zilei de luni, au reușit să fie discreți, politicienii se pare că au fost mai puțin atenți. „Surse oficiale” i-au transmis reporterului Mediafax care monitorizează activitatea Guvernului că, în cursul dimineții, directorul FBI James Comey s-a întâlnit cu președintele Iohannis și cu premierul Ponta. Știrea a fost difuzată cu câteva ore înainte de ridicarea embargoului, deci toată lumea știa că șeful FBI se află în România. Oficialii din Executiv au negat vehement că ar fi fost la sursa acestei scurgeri de informații, susținând că nimeni din biroul de presă nu știa că premierul are o întâlnire cu Comey.

Cazuri celebre de colaborare ale ofițerilor federali cu procurorii DNA și DIICOT

James Comey Jr. a avut o întrevedere, ieri, cu șefii parchetelor românești, cu procurorul general Tiberiu Nițu, procurorul șef al DNA, Laura-Codruța Kovesi, și cu Elena-Giorgiana Hosu, procuror șef adjunct al DIICOT. Discuțiile au vizat cooperarea inter-instituționala, precum si proiectele comune în derulare.

Directorul FBI a oferit Ioanei Albani, procuror sef al Serviciului de prevenire si combatere a criminalitații informatice din cadrul DIICOT, o plachetă, în semn de recunoaștere a contribuției în combaterea criminalității informatice transfrontaliere. Structura pe care o conduce Albani este cea care a coordonat anchetele în care au fost prinți hackeri celebri sau persoane care se ocupa cu fraude pe internet. (Ionel Stoica)

Arestarea și extrădarea soților Diana și Radu Nemeș (foto) a fost dat drept exemplu de buna colaborare de oficialii FBI. „Regele Motorinei” este arestat în prezent, într-un dosar DNA, pentru o evaziune fiscala de 56 de milioane de euro, în care e cercetat și Sorin Blejnar. Potrivit unor surse judiciare, o colaborare buna a fost și în cazurile „Țarului CFR”, Mihai Necolaiciuc, și ale președintelui CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, atunci când au fugit în SUA. De asemenea, FBI a trimis mai multe date în dosarul „Microsoft”, în care sunt cercetați mai mulți foști ministri.

Un alt caz de colaborare a fost cel al hackerului Marcel-Lehel Lazăr (foto), cunoscut drept „Micul Fum” sau „Guccifer”. Acesta a ajuns celebru dupa ce a spart conturile de e-mail ale lui George Bush, Colin Powell și membri ai familiei Rockefeller, dar și pe cel al lui George Maior. Procurorii DIICOT au colaborat cu ofițerii FBI în cazuri de fraude informatice pe site-urile de comerț electronice, furturi de identitate online, trafic de persoane sau trafic de arme. Mai multe persoane cercetate în SUA au fost prinse, în România, de DIICOT și extrădate.

Cine sunt generalii lăudați

● General-locotenent Dumitru Cocoru (57 de ani) a fost numit adjunct al directorului SRI la data de 26 ianuarie 2009. Anterior numirii în funcție a fost șeful Institutului pentru Tehnologii Avansate din cadrul SRI. A desfășurat o amplă activitate de proiectare în vederea realizării de aparate și sisteme în domeniul comunicațiilor.

● General-locotenent Florian Coldea (44 de ani) a fost numit prim-adjunct al directorului SRI la data de 27 iulie 2005. Anterior numirii în funcție a deținut diferite funcții de conducere în cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea și Combaterea Terorismului din SRI. Coldea a absolvit cursuri de pregătire pe profil antiterorist și de intelligence desfășurate în țară și străinătate.

● General-maior Ion Grosu (53 de ani) a fost numit adjunct al directorului SRI la data de 7 martie 2008. Anterior numirii în funcție, a fost director de cabinet al directorului SRI. A deținut diferite funcții în Ministerului Apărării: șef al Direcției Cooperare Militară Internațională, atașat al apărării, militar, aero și naval al României în Italia, consilier al secretarului de stat și șef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică și Politică de Apărare.