Editura Evenimentul si Capital

Dezvăluirile lui Sebastian Ghiță sau Cum a fost folosită Justiția pentru răfuieli politico-mafiote | ROMANIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 2 Comentarii | 4128 Vizualizari

Aşa cum am mai scris, cea mai importantă dintre înregistrările lui Sebastian Ghiţă rămîne cea difuzată în seara zilei de 29 decembrie 2016, dedicată felului în care Codruţa Kovesi, la vremea respectivă (martie 2011) Procuror general al Republicii, l-a pilotat pentru a i se putea fabrica un dosar de şantaj lui Sorin Ovidiu Vântu.

În urma acestui dosar, doi oameni – SOV şi Ilie Ion Cezar – au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile în 29 aprilie 2011. Ulterior, pe 3 februarie 2012, SOV e condamnat la 6 ani închisoare cu executare, iar Ilie Ion Cezar, la cinci luni închisoare cu executare. La Curtea de Apel, pe 21 iunie 2012, lui SOV i se mărește pedeapsa, la un an închisoare. A lui Ilie Ion Cezar rămîne aceeași ca la fond.

Afacerea văzută de mine în 2011

Cînd am izbucnit Afacerea Ghiță șantajat de SOV, colaboram la B1 Tv. Eram un adversar în scris al lui SOV. Folosirea televiziunii sale în conspiraţia din 2009 împotriva lui Traian Băsescu (urăsc în chip automat orice conspiraţie împotriva unui om, oricît de ticălos ar fi acesta), parada de autoritate pe care o făcea, folosirea competiţiei 10 pentru România ca să mituiască politicieni şi jurnalişti, salariile uriași date celor care-l slujeau – mă revoltaseră, şi, cum s-a întîmplat şi cu alţi atotputernici ai clipei, îl contestam pe rupte. Contractul cu pe atunci necunoscutul Sebastian Ghiţă mi s-a părut una dintre afacerile prin care SOV păcălea cîte un prost pentru a-i lua banii. Impresie cu atît mai tare cu cît – cred c-am scris atunci despre asta – Sebastian Ghiţă nu proba prin nimic din trecut că ar avea legătură cu presa. Am urmărit apoi Scandalurile publice provocate de cearta dintre cei doi. Şi cearta asta am considerat-o drept una obişnuită în lumea capitalismului moldo-valah.

În seara zilei de 3 aprilie 2011, Sebastian Ghiţă, manager la Realitatea Tv, post deţinut de SOV, trimite prin e-mail, pe adresa sesizări@mpublic.ro o plîngere împotriva lui SOV pe motiv că acesta l-ar şantaja ca să obţină suma de 15.000 de euro. Dacă nu dă această sumă, SOV îl va omorî pe el, îi va omorî toată familia și, după aia, îi va strica și imaginea publică printr-o campanie de presă bine regizată.

Plîngerea penală la Parchet mi s-a părut drept unul dintre momentele deja clasice în răfuielile dintre oamenii de afaceri români.mai ales că ea venea la capătul unor confruntări publice dintre cei doi și ele tipice investitorilor români.

Proba invocată de Sebastian Ghiță pentru a dovedi că SOV îl amenință cu moartea pentru a-i lua 150000 de euro și depusă la dosar e înregistrarea de către Sebastian Ghiţă, cu un reportofon, pe ascuns, a unei discuţii avute cu SOV, în automobilul acestuia, într-o parcare de pe raza localităţii Pucheni în ziua de 2 aprilie 2011. Potrivit Declaraţiei date atunci de Sebastian Ghiţă, întîlnirea a fost cerută de SOV prin intermediul lui Ion Ilie. Ştim acum că între SOV şi Sebastian Ghiţă era o pricină de bani. Sebastian Ghiţă devenise managerul Realitatea TV, se încheiase un contract, SOV – zice Sebastian Ghiţă – a venit cu noi pretenţii financiare pe parcursul derulării contractului. Mă rog! o tipică pricină de bani între doi oameni de afaceri, amîndoi fără scrupule cînd vine vorba de parale, amîndoi rechini. De regulă, astfel de pricini se soluţionează de Tribunal (în foarte puţine cazuri), pe maidan, şi pe cale amiabilă (cele mai multe).

Sebastian Ghiţă – ştim acum – avea misiunea de a-l scoate pe SOV din joc.

Nu ştim dacă pricina de bani a fost provocată de el (înclin să cred că aşa e) sau de întîmplare.

Sigur e că SOV dovedea mai mult decît alţi oameni de afaceri vanitatea stupidă de a nu fi luat de prost cînd e vorba de parale.

În parcare, SOV se dă mare mafiot

În înregistrare, SOV bate cîmpii, dîndu-se mare cu postura sa de capi di tutti capi ai României postdecembriste:

„Tu vii dintr-o lume, totuşi, cinstită, ordonată, civilizată, ai tăi au fost OK. Eu vin dintr-o mahala ţigănească, vin de prin pîrnaie, vin din contrabandă cu de-ăştia. Asta e o lume... Eu am făcut eforturi disperate să nu mă dau în fapt, de unde vin şi cine sînt. Prietenul tău M îţi poate confirma că mi-a dat OK ca să împuşc rakeţii care vor să se stabilească pe teritoriul României. Şi că am împuşcat sute, nu zeci.”

Înregistrarea din 2 aprilie 2011 s-a difuzat atunci, prin binecunoscuta şmecherie a plasării în presă de către procuror a pieselor din dosar compromiţătoare pentru acuzat la toate televizunile de ştiri. Eram – dacă nu mă înşel – în direct la B1 tv, în emisiunea în care eram invitat permanent al lui Robert Turcescu.

Potrivit articolului 207 din Codul Penal, şantajul presupune în chip necesar crearea unei temeri reale la persoana şantajată pentru obţinerea unui folos. În cazul lui Sebastian Ghiţă, aşa cum se contura doar din ceea ce dăduse publicităţii Parchetul, șantajul consta în constrîngerea acestuia de către SOV sub ameninţarea cu moartea pentru a-i da lui SOV suma de 150.000 euro. Un bogătaş precum SOV părea aiurea să facă astfel de ameninţări reale pentru o sumă atît de mică, folosită de el pentru nevoile mărunte.

Auzind înregistrarea am pufnit în rîs, recunoscînd fanfaronadele lui SOV.

Nu-mi imaginam că aceasta era proba crucială, căreia i se adăugase declaraţia următoare a lui Sebastian Ghiţă:

„În această întîlnire m-a ameninţat de mai multe ori cu suprimarea fizică dacă nu accept condiţiile impuse de el, inclusiv plata sumei de 200 de mii de Euro. Mi-a spus textual că vrea să-mi dea lecţia supremă, să mă omoare, că a omorît mulţi rakeţi pe care i-a îngropat în dealurile Moldovei. M-a ameninţat că îmi poate da drumul la gaze, în casă şi astfel o să mor împreună cu familia. I-am atrs atenţia că m-a ameninţat de foarte multe ori cu moartea. Mi-a vorbit mult timp de posibilităţile de care dispune pentru a omorî oameni. ”

Am fost sigur că la dosar sînt şi alte probe suficient de puternice pentru a dovedi că Sebastian Ghiţă, om de afaceri tînăr, un rechin al afacerilor, i-a dat lui SOV 150.000 de euro sub imperiul groazei că acesta o să-l omoare, o să-i omoare familia şi, după asta, îi va strica imaginea. E drept, după trimiterea plîngerii, pe 3 aprilie 2011, Sebastian Ghiţă, potrivit documentelor depuse de el la dosar încheie un contract cu o firmă de pază pentru a-i păzi locuinţa. Ştiind însă de ce sînt în stare oamenii de afaceri cînd vine vorba de parale mi-am spus pe fondul Scandalului dintre cei doi că plîngerea ţinea tot de mijloacele de luptă dintre doi oameni de afaceri.

Pe 20 aprilie 2011, potrivit procedurilor, are loc flagrantul. Pe 19 aprilie 2011 la sediul Parchetului sînt consemnate seriile bancnotelor de 50 de euro care alcătuiesc suma de 150.000. Această sumă nu e dată direct lui SOV. Sebastian Ghiţă o dă unui martor, care i-o dă lui Ilie Ion Cezar. La ora 17.10, într-un biroul de la sediul Realităţii, echipa de procurori îl prinde pe Ilie Ion Cezar primind banii.

Pe 29 aprilie 2011 SOV şi Ilie Ion Cezar sînt arestaţi preventiv.

Despre SOV ştiam afacerea cu FNI, cu FNA, ştiam că lua bani dintr-o parte pentru a finanţa regeşte o televiziune din care făcuse un ciomag. Cu toate acestea, din ceea ce se dăduse publicităţii, dosarul mi se părea subţire. Eram însă convins că procurorii noştri fuseseră traşi pe sfoară de omul de afaceri Sebastian Ghiţă, care voise – şi reuşise – să folosească Justiţia pentru o reglare de conturi în stil mafiot, cu un alt mafiot, SOV.

Am descris starea mea de spirit iscată de Afacere pentru a dovedi că încă de pe atunci Dosarul mi se păruse subţire. Nu era singurul dosar care, la vremea respectivă, mi se păruse inconsistent. Ca mulţi alţi jurnalişti credeam în declaraţiile oficiale despre măreţia Statului de drept din România. Nu-mi imaginam că va veni o vreme în care multe dintre aceste dosare, date publicităţii, pe fondul unor dezvăluiri precum cele ale Elenei Udrea, ale lui Traian Băsescu, ale lui Sebastian Ghiţă, ale Alinei Bica şi ale lui Daniel Dragomir, se vor dovedi că erau fabricate, sub semnul folosirii Anticorupţiei pentru răfuieli politico-mafiote.

Sebastian Ghiță se autodenunță drept denunțător cu misiune

Sa NU mai faci asta, cand te spovedesti! Pacatul pe care nici nu il stiai!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI