Dezvăluirile făcute de EvZ deschid Cutia Pandorei. Dezastru ecologic fără margini

Dezvăluirile făcute de EvZ deschid Cutia Pandorei. Dezastru ecologic fără margini

Dezvăluirile făcute de Evenimentul Zilei, care a anunțat în exclusivitate cazul celor 16 containere de deșeuri din portul Constanța, nu a rămas fără urmări.

Descoperirea tonelor de deșeuri „aruncate” legal în România deschide Cutia Pandorei. Procurorul Teodor Niţă este cel care instrumentează cazul celor 16 containere cu deşeuri. Gunoiul deportat în România legal figura ca reprezentând obiecte de uz casnic second hand.

Încă 50 de containere cu deșeuri, „cadou” de la britanici

Deșeurile au descărcate în Portul Constanţa de pe o navă olandeză venită din Marea Britanie, a declarat vineri procurorul Teodor Niță. Și mai îngrijorător este că acesta ar fi doar unul dintre transporturile similare efectuate în ultimul timp, alte circa 50 de containere cu deşeuri ajungând în ţara noastră atunci când Marea Britanie era încă în Uniunea Europeană.

"Am analizat un document, care se numeşte analiză de risc, efectuat de lucrătorii de poliţie din cadrul Gărzii Coastă şi în condiţiile în care Marea Britanie a ieşit din Uniunea Europeană, acum sunt chestiuni care se văd şi înainte nu se vedeau, din cauza apartenenţei la blocul comunitar. Şi lucrătorii au făcut raportul respectiv, în care procentajul de risc de a se găsi deşeuri era ridicat, motiv pentru care am procedat la verificarea în teren a rezultatului acestor analize. Acesta este al cincilea transport, dacă nu mă înşel, în condiţii similare, o să verificăm, să vedem unde au ajuns acele alte circa 50 de containere cu deşeuri. Acum, în acest transport au fost 16 containere. Pentru început am desfăcut numai unul, am văzut că este o problemă şi am descărcat de pe vapor toate celelalte, verificând conţinutul containerelor. Nu avea nicio legătură documentaţia de însoţire cu conţinutul containerelor", a declarat procurorul într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Schema care nenorocește o singură țară: România

Potrivit acestuia, transporturile cu deşeuri nu ar veni în România direct de la expeditor, fiind descărcate şi reîncărcate în alte porturi, pentru ca probabil "să li se piardă urma".

"Un procentaj de 60-70-80% erau deşeuri curate, gunoaie şi cele care mai erau cât de cât într-o stare bună, dintre obiectele de acolo, erau tratate timp de 22 de ore cu nişte substanţe, ceva dezinfectant, nişte substanţe care sunt toxice şi, de exemplu, acolo am văzut şi bidoane de lapte pentru copii (...) Transporturile nu vin de la expeditor direct către noi, au oprit în trei porturi. Au fost descărcate, reîncărcate, poate ca să îşi piardă urma, nu ştiu, e doar o presupunere, nu vreau să fac afirmaţii hazardate. Ultimul episod a fost dintr-un port din Turcia, au încărcat pe această navă care a sosit în Portul Constanţa", a spus Niţă.

Procurorul a afirmat fără reținere că România riscă să devină "lada de gunoi" a Europei şi nu numai.

"Se poate sorta conţinutul, iau cele câteva procente de marfă relativ utilizabilă pe care o pot comercializa, iar gunoaiele le aruncă în gropile noastre de gunoi, în munţii noştri de gunoi şi în felul acesta se curăţă ţara destinatarului şi se încarcă de gunoi România. Pentru că România are o mare problemă, este într-un risc major şi iminent să devină lada de gunoi a întregii Europe şi nu numai", a afirmat Teodor Niţă.

Conform procurorului, pentru o ţară membră a UE, operaţiunile de import-export au un alt statut.

"Când eşti în afara UE, sunt operaţiuni de import-export clasice. În interiorul UE, nu sunt operaţiuni de export-import clasice, au alt statut juridic, au alte proceduri", a răspuns Niţă, întrebat fiind de ce înaintea Brexitului nu au fost depistate problemele similare cu containerele aduse din Marea Britanie.

Seriozitate sau praf în ochi? Ce anunță ministrul Mediului

Ministrul interimar al Mediului, Costel Alexe, a declarat vineri, la Zărneşti, că se vor amplifica, în perioada următoare, controalele efectuate de Garda de Mediu pentru a se evita pătrunderea deşeurilor din alte ţări în România.

"Sunt convins că, în perioada următoare, controalele la nivel naţional realizate de Garda de Mediu vor fi mult mai ample şi vor urmări foarte bine acest fenomen. Am declarat încă de la preluarea mandatului, a fost şi acel caz prezentat de mass-media săptămâna trecută, mi-am asumat că, în ce priveşte problematica de mediu, nu vom acţiona cu jumătăţi de măsură şi sunt foarte hotărât ca, împreună cu ai mei colegi din instituţiile din subordinea ministerului, toată lumea să respecte legea", a afirmat Alexe, răspunzând unei întrebări.

Cu acelaşi prilej, el a reiterat necesitatea întăririi rolului instituţiilor de control din subordinea ministerului.

"Autoritatea de mediu, în speţă ministerul, nu poate face altceva - şi o face din ce în ce mai bine de când conducem acest minister - să verifice, prin controale, dacă reglementările de mediu sunt respectate de administraţiile publice locale sau operatorii privaţi. Astăzi, cadrul legislativ poate fi perfectibil. Ne dorim foarte mult să întărim rolul organelor de control pe care le avem - APM, Garda de Mediu, Garda Forestieră sau orice altă entitate din subordinea Mediului şi sperăm ca, în viitorul apropiat, să reuşim să asigurăm finanţare, sprijin logistic şi mai mult personal, ca să nu mai avem aceste probleme, ca ele să aibă o rezolvare aşa cum ne dorim ca stat şi, evident, o aşteaptă cetăţenii", a spus ministrul interimar.

În ce priveşte cazul din Constanţa, unde, printre articole second hand au fost ascunse şi deşeuri, Costel Alexe a punctat că, în momentul de faţă, există o anchetă în desfăşurare şi, în momentul finalizării, rezultatele vor fi comunicate public.

Ce a scris Evz

Evenimentul Zilei a relatat în exclusivitate cazul de la Constanța. Doi români, din București, și un cetățean englez sunt cercetați pentru import ilegal de deșeuri în România, după ce în 17 containere descoperite în portul Constanța Sud Agigea au fost găsite obiecte casnice, are figurau ca second hand, fiind de fapt deșeuri inutilizabile. Marfa era tratată chimic cu substanțe toxice extrem de periculoase. Întreaga cantitate de gunoaie va fi returnată expeditorului.

Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, Serviciul Prevenirea și Combaterea Migrației Ilegale și Infracționalității Transfrontaliere, au fost cei care au reușit să identifice o firmă din București care efectua activități de import ilegal de deșeuri în România, care erau declarate, în fals, la autoritatea vamală ca fiind produse second hand.

Marfa era adusă cu nave portcontainer în portul Constanța Sud- Agigea. Totul a plecat de la un container plin cu deșeuri verificat de polițiștii de frontieră, ajuns deja la București, unde, cu ajutorul procurorilor și al ANPC, s-au efectuat mai multe percheziții la firma celor doi români.

S-a descoperit că, în hale uriașe, obiecte de uz casnic uzate, dezmembrate, deteriorate, erau sortate de muncitori, pentru a fi, ulterior, vândute în România la second hand.