Istoricul Alex Mihai Stoenescu: „Generalii Milea şi Guşă au înăbuşit, cu blindatele, o revoltă ţărănească”
- Petrisor Cana
- 5 aprilie 2015, 01:16
Alex Mihai Stoenescu, unul dintre cei care a scris foarte mult despre evenimentele din decembrie 1989, despre istoria comunistă şi cea post-comunistă a României, a făcut dezvăluiri senzaţionale în emisiunea „Lumini şi umbre”, moderată de directorul general al cotidianului „Evenimentul zilei”, Dan Andronic, difuzată pe postul B1TV. Acesta a relatat un episod care aruncă în altă lumină un personaj considerat, până acum, un erou al Revoluţiei din Decembrie 1989: generalul Vasile Milea, fostul ministru al Apărării Naţionale.
Alex Mihai Stoenescu este autorul unor lucrări de referinţă în istoria loviturilor de stat, dar şi a unor cărţi în care dezvăluie lucruri puţin ştiute din perioada comunistă. În cadrul emisiunii „Lumini şi umbre”, difuzată vineri seara, istoricul a dezvăluit că generalii Vasile Milea şi Ştefan Guşă, cei care erau, în decembrie 1989, ministrul Apărării şi, respectiv, şeful Marelui Stat Major, au participat, în anul 1962, la reprimarea unei revolte a ţăranilor din două localităţi, de lângă Piteşti. Pe atunci, Nicolae Ceauşescu era membru în Biroul Politic al Partidului Comunist Român şi deputat al Raionului Argeş în Marea Adunare Naţională.
Alex Mihai Stoenescu a povestit că, atunci, în două sate din sudul Piteştiului a avut loc o revoltă a ţăranilor împotriva preşedintelui cooperativei agricole de producţie (CAP). „N-a fost o revoltă anti-comunistă, împotriva sistemului. N-a fost împotriva colectivizării, ci o revoltă pentru că ăla fura, îi chinuia, în sfârşit, nu le dădea cotele...Şi au ieşit oamenii în uliţă, cum se spune.”, a relatat istoricul.
Securitatea şi Miliţia au reacţionat imediat, dar trupele de securitate trimise acolo n-au avut curajul să intre în sat când a văzut mulţimea strânsă pe la porţi. Revoltaţi, ţăranii au spart geamurile la casa preşedintelui de CAP şi au dat fos la nişte paie pe uliţe. Nu era ceva atât de grav, dar s-a transmis la judeţ că este vorba despre o răscoală. Deşi era vorba despre nişte infracţiuni locale, Securitatea nu a intervenit. Trupele s-au ascuns într-o pădure din apropiere. În acest context, a venit Ceauşescu de la Bucureşti şi a organizat un comandament raional la care au participat toţi liderii civili şi militari din judeţ. În timp ce se întrebau ce să facă, un tânăr ofiţer, comandantul şcolii de tancuri şi auto, din Piteşti se ridică şi propune o intervenţie cu blindate. Tânărul comandant era Vasile Milea. Cel care a condus coloana de blindate spre satele în care avea loc revolta ţăranilor a fost subordonatul comandantului de atunci, Ştefan Guşă. Incidentul a fost confirmat, susţine Alex Mihai Stoenescu, chiar de Nicolae Spiroiu, fostul ministru al Apărării care era, la aceaşi unitate, şeful Serviciului Tehnic. Istoricul susţine că după acest eveniment, „Ceauşescu s-a ocupat personal şi direct de cariera lui Vasile Milea”.
Emisiunea va fi difuzată și în reluareduminică, de la ora 14.00.
CLICK PE IMAGINE PENTRU A VEDEA EMISIUNEA
Vedeţi AICI precedentele ediţii ale emisiunii "Lumini şi umbre"