Dezvăluiri exclusive. Amiralul Vergil Chițac, primarul care nu e om politic. Și nici omul mogulului
- Feri Predescu
- 30 septembrie 2020, 15:07
„De la vlădică la opincă, regulile trebuie respectate”
Orașul Constanța va fi condus în echipă, „primăria nu este o meserie pentru un singur om„. Biblia lui este programul de guvernare locală, aprobat deja de alegătorii care i-au dat voturile, care va trebui însușit și de angajații primăriei. Îl întrebăm cât de milităros va conduce orașul. „Dacă ordinea înseamnă militărie, atunci va fi militărie. Nimic nu se dezvoltă de la sine decât haosul. Și asta s-a văzut în Constanța ultimilor 20 de ani. Trebuie să punem ordine. Cine a greșit plătește, prietenește, și cu asta, basta. Iar constănțenii, de la vlădică la opincă, trebuie să respecte regulile. Mi se pare normal ca cineva, care aruncă gunoiul pe stradă, să plătească pentru chestia asta”.
În primele șase luni, potrivit lui Virgil Chițac, „probabil că primăria online se va duce, probabil că vom stopa construcțiile pe spații verzi, ne vom ocupa de câinii vagabonzi„. În acest interval, însă, va schimba fața orașului: „Da, voi face curățenie în orașul acesta. La propriu. Aici, chiar e nevoie de curățenie”. Asta înseamnă că vor fi analizate toate contractele de salubrizare, dezinsecție, deratizare și „să vedem de ce aceeași firmă care face curat aici, le face și în Arad, de exemplu, și în Arad este curat și aici nu este„. Știe că Mazăre a încheiat un contract pe 25 de ani cu firma de salubrizare,„nu se pune problema să îl anulăm, însă e limpede că orice contract comercial poate fi renegociat”.
Accesul în Port, permis constănțenilor
Constanța este orașul care nu se poate dezvolta și nu s-a dezvoltat până acum decât în simbioză cu Portul. Care însă nu este al primăriei ci al statului român, prin Ministerul Transporturilor. „Dar Portul este o platformă care funcționează 365 de zile pe an. Și atunci, sigur că primăria trebuie să se implice cumva și trebuie să fie atentă la ce se întâmplă în port”, spune, acum, Vergil Chițac. „În afară de port, Constanța nu mai are nimic important. Avem salarii sezoniere, care sunt foarte mici, două luni pe ani, și, în rest, instituțiile statului, poliție, spitale, școli, pompieri etc. Deci nu avem nimic”.