Dezvăluirea nopţii despre Vladimir Putin! Este la un pas de a pierde războiul. De ce va eşua Rusia în Ucraina
- Ionel Sclavone
- 23 aprilie 2022, 00:00
Un analist în securitate a estimat șansele armatei ruse de a atinge noile obiective militare pe care și le-a propus în Ucraina. Timpul este ceea ce lipsește Rusiei pentru a duce la bun sfârșit ocuparea Dombasului și a sudului Ucrainei. Șefii militari sunt presați să obțină un succes care să-l satisfacă pe Vladimir Putin într-un timp cât mai scurt, iar acest lucru va fi aproape imposibil de realizat. În plus, dacă Occidentul va rămâne mobilizat și va susține Ucraina cu armament greu și echipament militar, șansele Rusiei vor fi și mai reduse.
Analistul de securitate și publicistul Michael A. Horowitz a evaluat noile obiective pe care și le-a propus Rusia în cea de-a doua fază a războiului din Ucraina. El a analizat șansele pe care forțele militare rusești le au pentru a-și atinge aceste obiective într-un timp rezonabil. Analiza lui Michael A. Horowitz vine după ce generalul Rustam Minnekaiev, comandantul adjunct al Districtului militar central al Rusiei, a anunțat că Moscova și-a propus să preia controlul deplin în Donbas şi în sudul Ucrainei.
În opinia sa, un astfel de plan ar putea fi realist dacă Rusia ar avea timp la dispoziție. Însă, a precizat Michael A. Horowitz, timpul nu este de partea armatei Kremlinului. Comandanții operațiunilor militare din Ucraina sunt presați de Vladimir Putin să obțină o victorie rapidă, până la parada de 9 mai.
„Personal cred că există semne Rusia nu are timp și că există, într-adevăr, o anumită presiune asupra armatei ruse pentru a realiza ceva în săptămânile următoare. Au durat două săptămâni între retragerea din zona de nord a Ucrainei (3 - 4 aprilie) și această nouă fază (17 - 18 aprilie). Este prea mult timp pentru o surpriză strategică (retragerea bruscă și escaladarea în Donbas), dar prea scurt pentru o regrupare și pentru repoziționare astfel încât să avem o înaintare «lentă și constantă»”, a arătat în analiza sa Michael A. Horowitz.
Rusia și-a adaptat obiectivele
Analistul a arătat că în cazul în care această retragere ar fi fost parte a planului inițial de război, Rusia ar fi acționat mult mai repede. Nu a făcut-o deoarece a avut nevoie de timp pentru a-și regrupa forțele. Iar pentru un astfel de atac este nevoie de mai mult de două săptămâni cât și-a acordat.
„Dacă retragerea ar fi fost «parte a planului», așa cum susțin unele surse proruse, Moscova ar fi avut nevoie de o fereastră de doar o săptămână pentru a escalada brusc și pentru a rupe liniile. Nu a făcut-o, evident, pentru că așa ceva nu era parte a planului inițial. Iar armata rusească a avut nevoie de timp să se regrupeze și să reia ofensiva. Era nevoie de mult mai mult timp decât două săptămâni”, a mai arătat analistul.
Trupele rusești sub presiune
El a arătat că o astfel de decizie, referitoare la o pauză strategică mai lungă ar fi trebuit să-i aparțină comandantului general, Aleksandr Dvornikov. Or este greu de crezut că Vladimir Putin ar fi acceptat așa ceva.
„Deci Rusia trebuie să lupte cu ceea ce are. Este încă o forță semnificativă, însă nu a rezolvat o problemă majoră. Trupele ruse nu par să poată ocupa orașele din zonă destul de repede, nici chiar dacă ar declanșa iadul asupra lor. Decizia anterioară, după ce Rusia a eșuat în cucerirea rapidă a orașelor importante din Ucraina, precum Harkiv și Sumy, a fost să le asedieze.
Or, iată ce se întâmplă în Mariupol, cu combinatul Azovtal. Ar putea să bombardeze orașele care rezistă și să meargă mai departe, indiferent dacă i-a gonit pe luptătorii ucraineni sau nu. Dar acesta este un joc de noroc foarte riscant”, a mai explicat analistul de securitate.
Ce șanse are Rusia să ocupe sudul Ucrainei
În acest context, a concluzionat, Horowitz, Rusia nu pare că a schimbat prea mult în tactica sa de abordare a acestui conflict. Or, sunt multe orașe de ocupat, precum Severodonetsk, Kramatorsk, Slovyansk, pe lângă localitățile Pospana sau Rubizhne care sunt disputate de saptamani. Aceasta ca să nu mai vorbim despre orașe precum Mykolaiv sau Odesa, pentru ocuparea căruia Rusiei îi va lipsi crucișătorul Moskva, în cazul unui atac.
„Pericolul ar fi ca Rusia să ducă un război de uzură, așa cum a sugerat de generalul-maior Rustam Minnekaev în declarația sa, când a spus că ocuparea sudului ar ajuta Rusia să obțină controlul asupra economiei ucrainene. Însă nici într-un astfel de război, de uzură, Rusia nu este sigură că va câștiga. Va depinde foarte mult de capacitatea de mobilizare a Occidentului și de ajutorul militar pe care i-l va acorda Ucrainei”, a mai spus analistul.
Obiectivele Rusiei în războiul ucrainean
Generalul Rustam Minnekaiev a prezentat noile obiective ale Rusiei în războiul din Ucraina. El a spus că Moscova dorește să stabilească un control total asupra Dombasului și a sudului Ucrainei.
„De la debutul fazei a doua a operaţiunii speciale, fază care a început acum două zile, unul din obiectivele armatei ruse este să stabilească un control total asupra Donbasului şi a sudului Ucrainei”, a declarat generalul Minnekaiev, citat de agenţiile de presă ruse, preluate de AFP şi Reuters.
Rusia dorește un coridor terestru spre Crimeea, dar și un altul către Transnistria. Astfel, speră Rusia, se va pune presiune asupra infrastucturilor vitale ale economiei ucrainene și a porturilor de la Marea Neagră. Iar astfel ar putea provoca înfrângerea Kievului, pe care nu a reușit să-l doboare în teren.