La începutul mandatului său, Donald Trump și-a presat consilierii de securitate națională și oficialii administrației cu o întrebare: are China tehnologia secretă - o armă, chiar - pentru a crea uragane mari, artificiale, pe care să le lanseze asupra Statelor Unite? Și dacă da, ar constitui acest lucru un act de război din partea unei puteri străine și ar putea SUA să riposteze militar?
Liderul „lumii libere”, Donald Trump, obișnuia să întrebe constant, la începutul mandatului său de președinte, dacă China deține o armă secretă pentru a lovi Statele Unite cu uragane-tun, au dezvăluit doi foști oficiali de rang înalt ai administrației și o a treia persoană bine informată în legătură cu acest subiect.
De asemenea, fostul președinte era interesat și dacă Statele Unite ar putea să bombardeze China ca represalii la presupusul atac generat de un eventual uragan.
Îngrijorarea lui Donald Trump în primul an de mandat
„A fost aproape prea prostesc pentru a fi descris în cuvinte”, a declarat un fost oficial al lui Donald Trump, familiarizat îndeaproape cu ancheta președintelui de la acea vreme. „Nu am avut deloc sentimentul că glumea”, a afirmat acesta.
Sursele, care au vorbit sub rezerva anonimatului pentru Rolling Stone, au spus că Donald Trump a început să interogheze oficiali din domeniul securității naționale și alți membri ai personalului despre presupusa armă în primul an al președinției sale, iar întrebarea ar fi apărut sporadic până cel puțin în 2018.
Două dintre surse au reamintit că, pe măsură ce Donald Trump a intrat în al doilea an de mandat, a început să renunțe la acest subiect și, ocazional, a glumit pe seama lui.
China ar fi fabricat uragane pentru a ataca SUA
În anumite cercuri din rândurile superioare din Trumpland, întrebarea liderului de atunci al lumii libere a devenit un eveniment atât de derizoriu, încât a devenit cunoscut printre unii sub numele de „chestia cu „pistolul uragan””.
„Am fost prezent când a întrebat dacă China „fabrica” uragane pentru a le trimite la noi”, a declarat un alt fost înalt oficial.
Donald Trump „a vrut să știe dacă tehnologia exista. Un tip din sală a răspuns: „Nu, din câte știu eu, domnule”. Mi-am păstrat calmul până când m-am întors în biroul meu... Nu știu de unde ar fi auzit președintele despre asta... A întrebat despre asta cam în perioada în care, poate cu puțin înainte, a întrebat oamenii despre bombardarea uraganelor nucleare”, a spus fostul înalt oficial din administrația Trump.
Fostul șef SUA ar fi vrut să atace Mexicul în vreme de pace
Această linie de anchetă vădit stupidă din partea lui Donald Trump, care nu a fost raportată anterior, a fost doar un exemplu dintr-o administrație care deborda de idei și propuneri politice extrem de absurde, alimentate de teorii ale conspirației, ale lui Trump, multe dintre acestea fiind ignorate sau respinse, evitându-se astfel atrocități suplimentare, relatează sursa citată.
Săptămâna trecută, s-a dezvăluit că fostul secretar al apărării al lui Donald Trump, Mark Esper, a scris în noile sale memorii că fostul său șef a vrut să atace Mexicul cu rachete - în timp de pace între cele două națiuni - și apoi să încerce să arunce vina pe o altă țară pentru demersul său.
În ciuda faptului că a părăsit funcția în dizgrație, Donald Trump a continuat să fie liderul de necontestat al Partidului Republican și, de departe, cea mai populară și influentă figură națională a acestuia. În prezent, el este favoritul clar pentru a câștiga nominalizarea prezidențială a Partidului Republican din 2024, în cazul în care, în cele din urmă, va decide să lanseze o nouă campanie.
Deși încă nu a fost luată o decizie finală, Donald Trump a semnalat cu tărie unei varietăți de asociați și consilieri că intenționează să candideze din nou, având ca misiune să transforme minciunile sale antidemocratice privind faptul că alegerile din 2020 i-au fost „furate”.
Lucrurile nebunești erau la ordinea zilei
Deși purtătorul de cuvânt al lui Donald Trump nu a oferit niciun comentariu cu privire la informațiile prezentate în cadrul acestui articol, o fostă consilieră de top a fostului președinte, Stephanie Grisham, a transmis pentru sursa citată că „acest lucru nu o mai surprinde”.
Deși Stephanie Grisham a spus că nu a fost la curent cu discuțiile despre uragan, ea a remarcat că „lucrurile de genul acesta nu erau neobișnuite pentru el”.
„Spunea tot timpul lucruri nebunești și le spunea consilierilor să cerceteze sau să facă ceva în legătură cu ele. Angajații lui spuneau că vor cerceta, știind că, de cele mai multe ori, el uita repede de ele - la fel ca un copil mic”, a spus fosta consilieră a președintelui Statelor Unite.
Uraganul Dorian și harta falsificată
Investigațiile lui Donald Trump privind „arma uraganelor” se adaugă la o listă de convingeri ciudate pe care fostul președinte le are nu doar despre știința climei în general - pe care a numit-o o farsă „creată de și pentru chinezi” - ci și despre uragane în special.
În timpul sezonului uraganelor din 2019, Donald Trump a insistat să spună publicului că uraganul Dorian se îndrepta spre Alabama, ceea ce niciun model nu prevăzuse. Ulterior, fostul președinte a apărut cu o hartă care părea să fi fost editată pentru a include o proiecție a furtunii lovind Alabama.
Incidentul, supranumit Sharpiegate pentru marcarea eronată a unei hărți de către Donald Trump, a condus la întocmirea unui raport de către inspectorul general, care a concluzionat că Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a susținut în mod fals afirmația lui Donald Trump cu privire la traiectoria uraganului, ca urmare a presiunilor Casei Albe.
Pe alocuri, comentariile lui Donald Trump despre posibile arme de tip Wile E Coyote au atins idei la fel de bizare la care s-au gândit SUA în timpul Războiului Rece.