China se pregătește să atace Taiwanul până în 2030

China se pregătește să atace Taiwanul până în 2030 Președintele Chinei asteptat să ia măsuri de urgență. Sursa: arhiva EVZ

Un oficial al serviciilor secrete americane a declarat cum China este dispusă să construiască o armată capabilă să preia Taiwanul până în 2030.

„ Lucrează din greu pentru a se pune într-o poziție în care armata lor este capabilă să atace Taiwanul”, a declarat marți directorul Serviciului Național de Informații Avril Haines, Comitetului pentru Servicii Armate a Senatului. Haines a spus că amenințarea la adresa Taiwanului a fost „acută” de acum până în 2030.

Planurile Chinei privind Taiwanul

China a spus de mult că Taiwan, o națiune insulară de 23 de milioane de locuitori situată la 160 de mile de coasta de est a Chinei, trebuie să devină parte a continentului. Taiwan s-a condus de zeci de ani și își menține cu înverșunare independența. Experții și oficialii occidentali au urmărit îndeaproape China de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, sperând să înțeleagă dacă reacția globală și amenințarea cu sancțiuni au descurajat Beijingul.

„Ceea ce este greu de spus este cum orice lecții pe care le învață China în urma crizei Rusia-Ucraina ar putea afecta această cronologie”, a spus Haines marți. Înalți oficiali taiwanezi se tem cum China se îndreaptă spre o invazie și sloganul „Azi, Ucraina, mâine, Taiwan!” s-a răspândit pe scară largă în rețelele sociale din Taiwan după invadarea Rusiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vorbind sâmbătă, directorul CIA Bill Burns a spus cum criza din Ucraina nu pare să fi făcut China să renunțe. „Nu cred că pentru un minut a erodat în timp determinarea lui Xi de a câștiga controlul asupra Taiwanului, dar cred că este ceva care le afectează calculul cu privire la cum și când fac asta”, a spus el, referindu-se la președintele chinez Xi Jinping.

Avertismentele de la Haines și Burns au venit la doar câteva zile după ce Charles Richard, șeful Comandamentului Strategic al SUA, le-a spus parlamentarilor americani cum China „probabil că va folosi constrângerea nucleară în avantajul lor în viitor”. „Intenția lor este să obțină capacitatea militară de a reuni Taiwanul până în 2027”, a spus el.

Invadarea Ucrainei

La scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, China a declarat că s-a angajat să „rezolve problema Taiwanului în noua eră”, referindu-se eufemistic la planurile Chinei de a aduce insula sub controlul său. Perioada de timp pentru „noua eră” rămâne neclară. SUA și-au arătat public sprijinul pentru Taiwan de când Rusia a invadat Ucraina, președintele Joe Biden trimițând un grup de foști oficiali americani la Taipei în martie.

În ultimele săptămâni, administrația Biden i-a spus Taiwanului să înceapă să comande arme americane care să își maximizeze șansele în cazul în care China ar invada, cum ar fi rachete și arme mai mici pentru un război asimetric, a raportat The New York Times.

În ianuarie, Qin Gang, ambasadorul Chinei în SUA, a declarat pentru NPR: „Dacă autoritățile taiwaneze, încurajate de SUA, continuă să meargă pe calea independenței, cel mai probabil va implica China și SUA într-un conflict militar. " Avioane chineze au efectuat mai multe exerciții de antrenament în apropierea spațiului aerian din Taiwan în ultimele luni, potrivit Business Insider.