China caută soluții de teama unor sancțiuni din partea Occidentului. Taiwanul, în pericol de a fi invadat

China caută soluții de teama unor sancțiuni din partea Occidentului. Taiwanul, în pericol de a fi invadat Xi Jinping la congresul Partidului Comunist / Sursa foto: Arhiva EvZ

China începe să ia măsuri pentru a-și proteja activele de peste mări, pe fondul temerilor că țara ar putea fi supusă, într-o zi, la sancțiuni similare cu cele impuse Rusiei. Invazia rusă a Ucrainei a oferit lecții dure Chinei, care este ea însăși implicată într-o dispută de lungă durată cu Taiwan. China a respins de mult timp pretențiile vecinului său la suveranitate, alimentând speculațiile că într-o zi va invada și va anexa complet Taiwanul

China a respins de mult timp pretențiile vecinului său la suveranitate, alimentând speculațiile că într-o zi va invada și va anexa complet Taiwanul. SUA și alte națiuni occidentale au impus sancțiuni împotriva Rusiei în încercarea de a opri războiul lui Putin în Ucraina. Sancțiunile includ interdicția SWIFT, blocarea totală a marilor instituții financiare ruse, măsuri care vizează datoria suverană a Rusiei și chiar sancțiuni împotriva oligarhilor și familiilor acestora.

China, atentă la urmările sancțiunilor impuse Rusiei

Potrivit Financial Times, oficialii chinezi au avut, recent, o întâlnire de urgență cu Băncile Naționale și străine pentru a discuta despre modul în care statul și-ar putea proteja activele, în cazul în care se confruntă vreodată cu sancțiuni similare.

Oameni familiari cu conferința, care a avut loc pe 22 aprilie, au declarat că întâlnirea a fost formată din oficiali ai Băncii Centrale și ai Ministerului de Finanțe din China, directori ai zeci de creditori locali și internaționali, cum ar fi HSBC, și reprezentanți ai altor bănci interne care operează în China.

Ne puteți urmări și pe Google News

O sursă a declarat ziarului: „Dacă China atacă Taiwan, decuplarea economiilor chineze și occidentale va fi mult mai severă, deoarece amprenta economică a Chinei atinge fiecare parte a lumii”. China și Rusia lucrează la o alternativă proprie la sistemul de plată SWIFT – Sistemul Rusiei de Transfer de Mesaje Financiare și Sistemul de plăți interbancare transfrontalieră din China.

Alternativele sancțiunilor occidentale

Conform South China Morning Post, China are rezerve valutare de 3,2 trilioane de dolari. FT a raportat că autoritățile de reglementare seniori, inclusiv Yi Huiman, președintele Comisiei de Reglementare a Valorilor Mobiliare din China, și Xiao Gang, care conduce CSRC din 2013 până în 2016, i-au întrebat pe bancheri cum și-ar putea proteja activele de peste mări.

„Ei urmăresc cu mare interes pentru a vedea cât de eficiente ar fi sancțiunile aplicate Rusiei și în cazul Chinei”, a declarat Douglas H. Paal, un savant nerezident la Carnegie Endowment for International Peace. „Dacă există o invazie a Taiwanului, China s-ar aștepta ca SUA să solicite o gamă cât mai largă de sancțiuni”.

Andrew Collier, directorul general al Orient Capital Research din Hong Kong, a declarat pentru ziar că guvernul chinez a avut dreptate să fie îngrijorat „pentru că are foarte puține alternative și consecințele sancțiunilor financiare ale SUA sunt dezastruoase”, potrivit Business Insider.