Dezvăluire şocantă: Catastrofa de contract dintre sindicat şi Nokia. Muncitorii se aleg cu praful de pe tobă

Dezvăluire şocantă: Catastrofa de contract dintre sindicat şi Nokia. Muncitorii se aleg cu praful de pe tobă

Dacă vrea, Nokia nu dă niciun leu salarii compensatorii, pentru că liderii de sindicat şi-au negociat doar propriile drepturi. Cei care au negociat pentru muncitori, Copil şi Ilcaş, spun că nu şi-au pus problema pentru că exista un protocol de compensare practicat de Nokia la nivel mondial.

Contractul colectiv de muncă încheiat între sindicatele muncitorilor de la fabrica din Jucu şi Nokia România nu prevede acordarea salariilor compensatorii! În schimb, contractual colectiv de muncă prevede favoruri pentru liderii de sindicat, iar pentru muncitori niciun cuvânt. În plus, susţin oficialii din cadrul agenţiilor guvernamentale care se ocupă de protecţia muncii, Nokia România a notificat, la începutul acestui an, ITM Cluj că nu se va afilia contractului pe ramură la nivel naţional, pentru servicii şi electronice, care prevăd acordarea de salarii compensatorii pentru muncitori. Contractul a fost înregistrat la ITM Cluj în data de 1 februarie 2011. Aşadar, dacă vrea, Nokia nu dă niciun leu salarii compensatorii. Contractul colectiv nu prevede niciun salariu pentru muncitori Articolul 27 din cadrul contractului colectiv de muncă este singura prevedere din acest document care acum stă la baza negocierilor dintre sindicate şI patronat. De partea lor, sindicatele nu au nimic pe care să se poată baza aşa că tot ce vor obţine va fi doar din bunăvoinţa finlandezilor. Aceştia au promis trei salarii şi nimic mai mult.

Negocierile care ar fi trebuit să se desfăşoare miercuri au fost anulate, la cererea sindicaliştilor care au cerut mai mult timp de gândire.

"În cazul în care Nokia intenţionează să schimbe sau/şi să restrângă activitatea pentru unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariaţilor şi această schimbare/restrângere duce la desfiinţarea locurilor de muncă, Nokia va respecta procedurile prevăzute de lege şi de contractele colective de muncă la nivel superior aplicabile referitoare la concedierea individuală sau colectivă inclusiv cu referire la obligaţiile la consultare, la ordinea de prioritate şi la criteriile minimale prevăzute de lege", se arată în contractual colectiv de muncă (CCM). Niciun cuvânt despre plata salariilor compensatorii.Următorul pas care ar fi trebuit făcut după înregistrarea acestui CCM la Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj ar fi fost afilierea sindicatelor la un contract colectiv de muncă la nivel de ramură cameră/electronice. Numai că la ITM Cluj, Nokia a trimis un document că nu va mai afilia acest contract colectiv de muncă la niciun contract pe ramură. Sindicatele de la Nokia au acceptat această situaţie fără să comenteze. Şefii sindicatelor de la Nokia sunt favorizaţi Dacă muncitorii nu au niciun drept, liderii sindicatelor de la Nokia au capitolul lor special în contractul de muncă. "Personalul ales în conducerea organelor sindicale reprezentative la nivelul societăţii Nokia România SRL beneficiază de reducerea programului de lucru lunar, fără a le fi afectate drepturile salariale", prevede articolului 31. În baza acestei prevederi, şeful sindicatului de la Nokia, Cristian Copil beneficia de cinci zile libere în fiecare lună, în timp ce vicepreşedinţii de trei zile. De asemenea, preşedintele sindicatului liber Nokia beneficiază de acordarea a 15 zile pe an (echivalentul a zece ture de câte 12 ore), iar vicepreşedinţii echivalentul a trei ture libere, acestea pentru perfecţionare sindicală.  

În baza salarială a Nokia, Cristian Copil, care este doar angajat cu studii medii, figurează cu un salariu lunar de 3.400 de lei. Cristian Copil nu a putut fi contactat până la momentul publicării acestui articol. Şeful sindicatului, împotriva muncitorilor Liderul sindicatului Nokia Metal, Valentin Ilcaş, a cărui semnătură apare pe contractul colectiv de muncă, recunoaşte că în documentul înregistrat la ITM Cluj nu sunt prevăzute salarii compensatorii.

Ilcaş susţine însă că a fost de acord ca muncitorii să nu beneficieze de salarii compensatorii pentru simplul motiv că Nokia are un program de acompaniament social la nivel mondial, care se aplică oriunde este nevoie. "Acest program se aplică acolo unde se închid fabrici şi au loc disponibilizări colective. Acesta se aplică la nivel mondial de către Nokia în astfel de situaţii limită. Nivelul acestui program şi al plăţilor compensatorii este stabilit prin negocieri între sindicate şi Nokia România pentru că fiecare ţară are specificul şi condiţiile ei. Noi nu am cuprins în contractul colectiv de muncă aceste plăţi compensatorii din cauza acestui program. Ni s-a spus că există acest program şi se aplică ori de câte ori este necesar", a spus Ilcaş. "Este ilegal ca un contract colectiv de muncă să nu prevadă salarii compensatorii" Ştefan Roman, preşedintele sindicatului Sanitas, filiala Cluj, sindicalist cu state vechi, a declarat pentru EVZ că nu a mai auzit niciodată despre faptul că un contract colectiv de muncă să nu prevadă dreptul la salarii compensatorii.

"Este prima dată în viaţa mea când am auzit de aşa ceva. Toate contractele colective de muncă la nivel de unitate au prevăzută acordarea de salarii compensatorii", a spus Roman.

Liderul de la Sanitas a mai argumentat că documentul semnat de liderii de sindicat de la Nokia este ilegal, deoarece nu respectă legislaţia în vigoare. "Contractul colectiv la nivel de unitate cum este şi cel de la Nokia trebuie să vină în completarea contractului colectiv la nivel de ramură, în cazul de faţă cea de comerţ. Dacă în acest contract la nivel de ramură se prevăd două salarii compensatorii, atunci cei de la sindicatele de la Nokia nu puteau să stabilească altceva. Contractul pe ramură prevede clauze minimale, iar, la nivel de unitate, se pot negocia clauze suplimentare, dar sub prevederile contractului colectiv pe ramură nu se poate negocia", a mai spus Roman. CITIŢI:

  • Fonduri europene pentru muncitorii concediaţi de la Nokia
  • A plecat Nokia, dar au venit alţi investitori. Boc: Săptămâna viitoare vor fi inaugurate investiţii în Iaşi, Braşov şi Prahova
  • Culisele plecării Nokia din România: concernul a negociat facilităţi fiscale până în ultima clipă
  • Finlandezii au vrut să dea un tun. Povestea eşecului Nokia la Jucu
  • Cum îşi negociază angajaţii Nokia concedierea
  • Eşec la negocierile muncitorilor cu Nokia. În 2007, nemţii obţinuseră compensaţii fabuloase
  • Blestemul Nokia? Finlanda întrerupe legăturile aeriene cu România
  • Plecarea NOKIA ne costă peste un punct procentual în PIB

Ne puteți urmări și pe Google News