Editura Evenimentul si Capital

Dezlegarea MISTERULUI DISPARIȚIEI preotului STAREȚ Hrisostom Filipescu

Autor: | | 4 Comentarii | 46448 Vizualizari

”Este mult mai ușor să spui că te chinuie un demon, un drac, decât să spui că ai un început de diagnostic psihiatric”.

Părintele care rostea aceste cuvinte, acum două săptămâni, pe 21 octombrie, în predica de după slujbă este foarte tânăr, parcă nepermis de tânăr pentru învățăturile din spusele sale, ușor aplecat în față, sub povara straielor de sărbătoare. Cine se gândea că asta era ultima lui predică înainte de a declanșa o adevărată isterie? Cum să te ducă mintea la faptul că peste doar câteva zile, acestui om blând până la a fi asemănat cu îngerii i se vor atribui cele mai crunte vorbe de ocară.

Părintele din thiller-ul de astăzi este călugărul Hrisostom Filipescu și este, din 26 octombrie încoace, subiectul celui mai ciudat mister din ultimele luni.

Tare greu e să faci un strop de ordine în tot ce s-a întâmplat cu acest om în ultimele săptămâni. Informațiile curg una după alta, se contrazic, se completează, dar informația care să închidă definitiv cercul speculațiilor întârzie să apară.

Poate că metoda cea mai bună este să le punem în ordinea cronologică. Părintele Hrisostom Filipescu, în vârstă de 33 ani, este un personaj desprins din modernitate și dăruit Bisericii tocmai pentru a păstra tradițiile. El este psiholog clinician, acum își dă doctoratul la Universitatea de Medicină ”Carol Davila”. Își împarte timpul între Schitul Sfânta Mironosiță Maria Magdalena din Țibucani și Centrul de recuperare și reabilitare a persoanelor cu handicap din comuna Păstrăveni. Între cele două localități din județul Neamț sunt câțiva kilometri.

Articolele de pe siteurile ortodoxe, predicile aparte, prezența pe rețelele de socializare l-au transformat pe Hrisostom într-un personaj iubit și respectat de tot mai multă lume.

Viața de călugăr și-a început-o la Mănăstirea Secu, unde a ajuns bibliotecar. În 2011, potrivit propriilor cuvinte, Hrisostom este trimis la Schitul Sfânta Mironosiță Maria Magdalena din Țibucani. Este numit stareț, dar obștea pe care o avea de păstorit era dezarmant de mică, doi călugări: Nectarie și Mitrofan. Hrisostom avea să mărturisească, exact în ultima sa predică, cea din 21 octombrie, o stranie cuvântare cu accente de spovedanie, că a fost deznădăjduit când a văzut prima oară biserica goală, chiar și la sărbători mari, precum Sfânta Parascheva sau Sfântul Dumitru. Totuși, în timp, cu ajutorul harului și al Facebook-ului, comunitatea a crescut și a ajuns cunoscută.

Succesele părintelui Hrisostom nu contenesc și, pe 26 octombrie, chiar Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, participă la sfințirea bisericii din incinta Centrului de recuperare de la Păstrăveni. Sfânta ctitorie este o copie a bisericilor maramureșene din lemn. Două zile mai târziu, duminică, 28 octombrie, la Țibucani are loc o slujbă aparte, sub egida ”Întâlniri cu Hristos”. Au participat studenții de la Facultatea de Teologie din Sibiu, Grupul Psaltic Sfântul Mitropolit Andrei Șaguna, ucenicii părintelui Constantin Necula.

Hrisostom avea să-i spună lui Nectarie că pleacă la București, dar că va reveni vineri, 2 noiembrie. Drumurile în Capitală erau o obișnuință, părintele fiind participant activ la ședințele Societății Naționale de Neuroștiințe. De altfel, pe 20 octombrie, el a participat la o astfel de întâlnire și nimeni nu a observat nimic suspect în comportamentul său.

Din acest moment, povestea trece din lumea reală, palpabilă a așezămintelor nemțene și se mută pe Internet.

Pe 30 octombrie, când se comemorau 3 ani de la tragedia de la Colectiv, pe cele două profile de Facebook controlate de Filipescu (cel de persoană și cel al Schitului) sunt postate mai multe mesaje de condoleanțe. Pe 31 octombrie e ”liniște”, dar apropiații părintelui primesc mesaje ciudate. Oameni cu care avusese până atunci schimburi de mesaje civilizate, se trezesc cu o avalanșă de cuvinte și blesteme greu de închipuit, dar și cu pseudo-dezvăluiri.

Am salvat câteva dintre ele, dar multe sunt imposibil de reprodus.

O singură mână a scris cuvântul duhovnicesc și mesajele primite de o sumedenie de apropiați?

”Nu există oameni răi...”

”Nu există oameni răi, ci oameni care au suferit prea mult și și-au schimbat puțin modul de a vedea lucrurile. Într-o lume în care iubirea și iertarea ar fi necondiționate, orice formă de terapie nu ar mai fi necesară. Așadar trăiește frumos, iartă la timp și iubește cu adevărat!”

Așa vorbea părintele Hrisostom înainte de a dispărea, pentru că monahul a dispărut după data de 28 octombrie. Are postări din care reiese că a ajuns la Iași, la clinica AKH din Viena, la Paris, Londra sau Berlin. Nu știm sigur dacă a trecut cu adevărat prin toate aceste orașe, ci doar a apelat la ”minunile” tehnicii.

Cuvintele postate sunt ciudate, de la îndemnuri de a se ieși în stradă la atacuri la homosexuali, Sfântul Sinod, masoni, politicieni.

Purătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, părintele Constantin Sturzu a spus: ”Având în vedere că primesc multe interpelări cu privire la situația Părintelui Hrisostom Filipescu, că s-au ridicat extrem de multe nedumeriri și s-au stârnit sminteli pornind de la unele postări de pe contul său de Facebook și de pe cel al Schitului „Sfânta Maria Magdalena” Țibucani - unde a fost egumen în ultimii ani -, sunt în măsură să vă comunic faptul că Părintele Hrisostom trece printr-o grea suferință de ordin psihic și că a părăsit schitul aflându-se, cel mai probabil, undeva prin străinătate (unde, din păcate, nu acceptă să fie contactat sau ajutat). În 2011 a mai avut o cădere psihică gravă, în urma căreia și-a revenit însă, având de atunci o frumoasă activitate ca egumen de schit. De altfel, acum o săptămână a primit chiar rangul de protosinghel (și) pentru activitatea de la Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap din localitatea Păstrăveni, unde activa ca psiholog clinician. Unele antecedente din familie, poate și prea multa expunere mediatică, cu siguranță și din pizma și din lucrarea diavolului - toate acestea sau unele dintre ele au contribuit la aducerea Părintelui Hrisostom în această suferință psihică. Spun asta pentru cei ce se tot întreabă cum de este posibilă o astfel de situație pentru un monah. Ideea este să nu-l judecați ci, pe cât de mult puteți, să-l pomeniți la rugăciune, iar dacă-l întâlniți pe undeva, să-l sprijiniți și să-l sfătuiți să accepte ajutor de specialitate și asistență duhovnicească. Noi ne dorim din tot sufletul ca Părintele Hrisostom Filipescu să revină și să-și revină, având încredere în purtarea de grijă a Domnului. Ca și până acum, în continuare îi va fi oferit tot sprijinul și toată dragostea, nădăjduind că Dumnezeu va tămădui sufletul său. P.S.: Nu putem spune cu siguranță dacă este sau nu spart contul de Facebook al Părintelui Hrisostom Filipescu, dar avem alte mesaje ale sfinției sale, de pe alte canale, și alte mărturii ale unor persoane cu care a vorbit în ultimele zile care întăresc fără tăgadă faptul că trece printr-o acută suferință de ordin psihic.”

Mesajul unui psiholog

Încă un preot cunoscut, bucureșteanul Alexa Visarion intervine în discuțiile despre soarta lui Hrisostom Filipescu: ”Pr Hrisostom Filipescu a facut o cadere psihica grea. Este o recidiva. A plecat in Franta, nu se stie pe unde. In perioada aceasta a postat pe pagina personala de fb, lucruri care sunt rezultatul acestei caderi. Sa ne rugam pentru el.

V-as ruga sa va linistiti cu comentariile, curiozitatile inutile si rautatile gratuite. Ce spun nu este o dezavuare a parintelui , dealtfel prieten bun. Decat judecata, mai bine rugaciune. Sa speram ca e bine si ca se va intoarce in mijlocul nostru cu povetele blande si luminoase. Mesajul acesta l-am postat pentru ca deja jurnalisti cunoscuti au postat cuvinte dezaprobatoare despre parintele. O atitudine crestina din partea noastra, pentru un frate drag , n-ar strica.”

Totuși spiritele nu se liniștesc. Cei de la Schitul Țibucani susțin că au fost sparte conturile preotului dispărut și că mesajele nu îi aparțin. Poate chiar că i s-a furat telefonul, așa explicându-se mesajele primite de persoanele din lista sa de contacte.

Un psiholog din Piatra Neamț, Delia Gagiu a scris și ea câteva cuvinte despre cazul părintelui dispărut: ”Cu tot respectul, în calitate de psiholog clinician principal la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, secția psihiatrie, vă garantez că la ultima întâlnire pe care am avut-o cu Pr. Hrisostom Filipescu era în deplinătatea facultăților mentale, cu discernământ prezent, fără fenomene psihoproductive halucinator delirante manifeste. Precizez că întâlnirea nu a avut loc în cadru terapeutic. Din păcate, toate cele ascunse cu anumite motivații vor ieși la Lumină. Pentru că în Voia Lui, Dumnezeu nu poate fi manipulat de niște ”omuleți”.

Mesajele au continuat până pe 3 noiembrie, apoi au încetat, dar speculațiile nu s-au oprit. Biserica și-a luat măsuri de siguranță, textele părintelui Hrisostom de pe diverse siteuri ortodoxe au fost suspendate, chiar dacă erau scrise cu mult timp înainte de acest episod. La Schitul Țibucani a fost trimis un alt egumen, fostul stareț, Arsene.

Speculațiile sunt alimentate de câteva elemente care dau culoare faptelor. Primul este că în predica din 21 octombrie, părintele Hrisostom a relatat o întâmplare ciudată. Spune că în urmă cu niște ani se mira că mai toți cunoscuții îi urau sănătate și apoi îi dădeau sfaturi de a se odihni. A aflat apoi că mai mulți preoți, printre care și unul de la Mitropolie, răspândiseră zvonul că este în depresie și că acest lucru ar fi periculos pentru că a mai avut o cădere psihică. Spune preotul în predică faptul că s-a dus la preotul respectiv și l-a pus de față cu însuși Mitropolitul care s-ar fi convins că nu e depresiv. La plecare l-ar fi întrebat pe cel care îl denigrase dacă s-a vindecat de invidie, că el s-a vindecat de tristețe.

BREAKING! Andreea Balan, operata de URGENTA! In ce stare se afla ACUM! S-a trezit intr-o BALTA de SANGE

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI