Dezlegarea la pește în postul Paștelui 2023. Când au creștinii voie să mănânce acest aliment

Dezlegarea la pește în postul Paștelui 2023. Când au creștinii voie să mănânce acest aliment Sursa foto: Arhiva EVZ

Preoții au anunțat când are loc dezlegarea la pește în postul Paștelui 2023. Creștinii pot consuma acest aliment doar în anumite zile din cele patruzeci. Nu este indicat ca acestea să nu fie respectate.

Postul Paștelui sau Postul Mare durează 40 de zile. Conform calendarului creștin-ortodox, a început pe 27 februarie și durează până pe 16 aprilie, când se sărbătorește Învierea lui Iisus Hristos. Preoții au declarat că dezlegarea la pește durează doar două zile.

În perioada postului, creștinii nu au voie produse lactate, carne și ouă. Cu toate astea, peștele este permis într-un post, deoarece este considerat un simbol creștin. Se zice că Iisus a făcut într-o zi mulțime de pești, din doar doi, câți erau într-un coș. El i-a hrănit pe toți cei aflați în suferință.

Creștinii au voie să mănânce pește sâmbătă, 25 martie 2023, când are loc Bunavestire, și duminică, 9 aprilie 2023, când se prăznuiește Intrarea Domnului în Ierusalim, Duminica Floriilor. Există și zile cu dezlegare la vin și ulei, în postul Paștelui. În această perioadă, credincioșii pot da de pomană pentru cei care s-au stins din viață.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa: slabsaugras.ro

Este permis uleiul sau nu în Postul Mare

În perioada postului, creștinii nu au voie să consume ulei sau vin. Aceste două produse sunt permise doar în anumite perioade, respectiv: 4, 5, 9, 12, 18, 19 și 26 martie, iar în aprilie doar în dățile de 1, 2 și 8.

„Sigur că este produs vegetal, însă postul fără ulei nu are legătură cu proveniența uleiului, ci cu faptul că a mânca mâncare gătită cu ulei este o nevoie mai mare. În general, mâncarea gătită cu ulei este mai gustoasă decât cea fără ulei. Părinții monahi și unii mireni mănâncă fără ulei în timpul postului, pentru a nu-și îndulci simțurile, cu gustul bun al mâncării”, a explicat preotul Cristian .

„Puteți mânca în așa fel încât să nu dați în carențe, în boală. Regula restrictivă în privința uleiului este o regulă mănăstirească. Ea nu se poate aplica pentru omul urban care se duce la serviciu, muncește și intelectual și fizic. Regula se ajustează.”, a mai completat și preotul Sorin Benescu pentru Adevărul.