Dezbateri în Parlamentul European pe problema migrației

Dezbateri în Parlamentul European pe problema migrației

Evenimentul Zilei vă prezintă principalele evenimente de marți, 7 iunie.

 

Dezbateri în PE pe problema migrației
 
Parlamentul European dezbate, marți, problema migrației - planul UE de a combate cauzele care au condus la migrația în masă și propunerea vicepreședintelui CE,Frans Timmermans, și a șefei politicii externe a UE, Federica Mogherini, de a folosi fonduri europene pentru a promova investiții private în țările de origine ale refugiaților, în special în Africa. De asemenea, europarlamentarii dezbat, tot mâine, noile planurile ale CE de a introduce proceduri uniforme, legale, de a integra refugiații care vor primi drept de azil în statele UE. 
 
44 de polițiști români vor consolida dispozitivul de securitate al Euro 2016
 
Un aranjament administrativ cu privire la consolidarea cooperării polițienești operaționale și la primirea polițiștilor români trimiși în misiune în Franța a fost semnat de Bernard Cazeneuve, ministrul francez de Interne și de Petre Tobă, ministrul român al Afacerilor Interne, înainte de Campionatul European de Fotbal, care va avea loc în Franța. Pentru Campionatul European de fotbal (10 iunie-10iulie), Franța va putea conta pe sprijinul a 14 polițiști români detașați pentru un an în serviciile de poliție și jandarmerie și 20 de polițiști trimiși în misiune pe perioada estivală. În același timp, pe durata competiției, 6 polițiști români specializați în supravegherea suporterilor vor fi trimiși în orașele care vor găzdui competițiile și alți 2 se vor alătura serviciului Punctul Național de Informare despre Fotbalul Francez (PNIF), responsabil de asigurarea legăturii cu ansamblul autorităților străine în cadrul schimburilor de informații operaționale în legătură cu violențele din zona sportivă. De asemenea, 2 jandarmi români vor participa la Senlis la înființarea unei brigăzi de jandarmerie europeană. 
 

Soarta femeii acuzată că şi-ar fi răpit propriul copil din Canada se decide la Instanţa supremă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă, mâine, contestaţia formulată de Anamaria Nedelcu – femeia acuzată de statul canadian că şi-ar fi răpit copilul – împotriva deciziei de extrădare pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti. La instanţa de fond, un judecător de drepturi şi libertăţi a hotărât, în data de 24 mai, că femeia poate fi extrădată şi a dispus arestarea acesteia în vederea punerii în executare a hotărârii. Nu este pentru prima oară când judecătorul Adrian Podar dispune arestarea Anamariei Nedelcu: el a mai trimis-o după gratii imediat după ce a fost sesizat în legătură cu cererea de extrădare, deşi Parchetul nu solicitase acest lucru. Anamaria Nedelcu a fost eliberată în urma unei decizii a Instanţei supreme, pe care magistratul de la Curtea de Apel a criticat-o în motivarea deciziei pe fond.

„Curtea constată ca fiind greşită motivarea Înaltei Curţi, cuprinsă în decizia nr.564/21.04.2016, în sensul că statul solicitant trebuia să formuleze şi o cerere de arestare provizorie şi nu a făcut-o. Statul canadian a transmis împreună cu cererea de extrădare şi mandatul de arestare emis la data de 10.07.2014 de Curtea din Quebec, Canada, solicitându-se autorităţii judiciare din România, aplicarea normelor legale în materie, acestea fiind clar exprimate în Tratatul de extrădare şi Legea nr.302/2004 republicată, privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, instanţa română fiind obligată a aprecia cu privire la solicitarea de arestare a persoanei extrădabile, transmisă de statul solicitant”, a apreciat magistratul în motivarea deciziei.

Anamaria Nedelcu va fi arestată doar dacă Instanţa supremă va menţine decizia Curţii de Apel Bucureşti. Femeia a locuit în Canada până în 2014 când a decis să plece alături de unul dintre copiii săi minori pentru a-l feri de abuzurile tatălui, deşi pentru acesta avea ordin comun de custodie alături de fostul ei soţ. După plecare, tatăl copilului a făcut plângere penală iar acum femeia este cercetată pentru răpire şi încălcarea unui ordin comun de custodie. 

Vernisajul expoziției de fotografii "Regele Mihai"

- La Teatrul Național din București, în foaierul Media, va avea loc astăzi, la ora 18.00, vernisajul expoziției de fotografii intitulată „Regele Mihai. O copilărie fericită”. La eveniment va participa și Alteța Sa Regală Principesa Maria. Vor fi expuse 40 de panouri fotografice cu imagini din timpul copilăriei Regelui Mihai. Fotografiile provin din colecția Familiei Regale a României, cea a Academiei Române și din colecția „Luiza Berman”. Expoziția este itinerată în țară și în străinătate și va putea fi vizitată în perioada 7 - 27 iunie 2016.

-  „Spitale dispărute ale Bucureștiului” este expoziția deschisă, până pe 3 iulie, în curtea Palatului Suțu (Muzeul Municipiului București - Universitate). Expoziția oferă o privire asupra activității spitalelor bucureștene a căror funcționare a fost sistată ca urmare a cutremurelor, a bombardamentelor din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, a demolărilor și restructurărilor din Perioada Comunistă, sau a lipsei de finanțare și a proceselor de retrocedare din perioada postdecembristă: Spitalul Pantelimon a fost ridicat pentru a face față epidemiillor de ciumă și lingoare ce loveau populația, Spitalul Brâncovenesc a apărut ca un spital pentru nevoiași, „spre mângâierea celor în lipsuri și nevoi” , Spitalul Mărcuța, pentru a oferi „smintiților” un tratament medical, „cu blândețe și răbdare”, iar primul Spital de Urgență, pentru a asigura ajutor, în cadrul Societății de Salvare, oricând și pentru oricine era nevoie.