Dezastru financiar în SUA. Americanii nu mai au bani să-și plătească chiriile. Cea mai mare scumpire din anul 2014 până în prezent

Dezastru financiar în SUA. Americanii nu mai au bani să-și plătească chiriile. Cea mai mare scumpire din anul 2014 până în prezent

Aproape unul din șapte americani are restanțe la plata chiriei din cauza creșterii costurilor locuințelor în perioada pandemiei de coronavirus. Aproape jumătate dintre locuitori câștigă mult prea puțin pentru a-și permite să închirieze un apartament cu un dormitor, arată noile date.

Chiriile în Statele Unite ale Americii (SUA) continuă să crească încă din perioada pandemiei de COVID-19. Un angajat trebuie să câștige aproximativ 20, 40 de dolari pe oră pentru a-și permite să închirieze un apartament modest cu un dormitor. Salariul mediu în SUA este de aproximativ 21 de dolari pe oră, relatează The Guardian.

Un nou set de date publicat de Coaliția Națională pentru Locuințe cu Venituri Scăzute arată că milioane de americani - de la muncitorii din depozitele Amazon până la șoferii de taxi și profesori din școli de stat - întâmpină greutăți în a-și plăti chiriile. Cei mai săraci dintre locuitori nu-și permit să viseze la o locuință normală de pe piața americană.

Chiriașii din SUA nu mai au bani să-și plătească locuințele

Aproximativ 14% dintre americani au rămas în urma cu plata chiriei, în timpul pandemiei - datele au înregistrat creșteri duble față de cele raportate înainte de apariția COVID-19. Mulți dintre chiriași au beneficiat de o amânare a plăților, acordată de o instanță judecătorească după declararea falimentului, însă aceasta a expirat în luna iulie, potrivit sursei citate. Măsura urmează să fie prelungită, însă, până la începutul lunii octombrie pentru chiriașii din regiunile cele mai afectate de coronavirus.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernul federal a stabilit, de-a lungul timpului, prețurile chiriilor în funcție de venituri. Astfel, 30% din câștigul cetățenilor americani reprezenta prețul unei chirii. Măsura în cauză permitea celor bogați să aibă bani și pentru cumpărături esențiale, însă situația nu a stat la fel în cazul familiilor cu venituri mici. Mulți dintre americani au început să renunțe la anumite cumpărături din cauza facturilor pentru locuințe, care depășesc 30% din venituri.

„Bugetul restrâns cu care se confruntă în special chiriașii cu venituri mici poate conduce la daune grave”, a declarat Daniel Threet, analist în cadrul Coaliției Naționale pentru Locuințe cu Venituri Scăzute.

Aproape doar jumătate dintre cetățenii SUA își pot permite să închirieze un apartament modest

Angajații mexicani și de culoare din SUA au venituri mult mai mici decât cetățenii albi. Majoritatea americanilor albi își pot permite să plătească o chirie pentru un apartament decent cu un dormitor, deoarece câștigă, în medie, 23, 31 de dolari pe oră. Un angajat de culoare, însă, câștigă, în medie, 17, 81 de dolari pe oră - un venit mult prea mic pentru a-și acoperi cheltuielile. Mexicanii încasează, în medie, 17, 24 de dolari pe oră.

Pentru americanii cu venituri mici, situația se agravează. Salariul minim federal este de 7, 25 de dolari pe oră, însă în unele state sau orașe, autoritățile au stabilit salarii minime mai mari. Astfel, în San Francisco, de exemplu, se încasează 16, 32 de dolari pe oră. Acesta este cel mai mare salariu minim.

Trebuie subliniat că aproximativ 250.000 de americani câștigă salariul minim federal. Alți 865.000 de angajați câștigă mai puțin decât suma minimă.

În SUA, costul mediu al unei chirii a scăzut la începutul pandemiei. În anul 2021, însă, prețurile chiriilor au crescut, în luna mai, cu 0, 46%. Este cea mai mare creștere lunară a chiriilor, din anul 2014 până în prezent.