Dezastru ecologic în Sri Lanka. Efectele pot dura şi 1.000 de ani. Mărturii dramatice

Plaje celebre din Spania, contaminate. Sursa foto: EvZ

Plajele din Negombo și Kalutara, două staţiuni turistice apreciate în Sri Lanka, au fost acoperite de resturile din plastic şi peştii morţi aduşi la ţărm după incendiul care a fost stins în 13 zile şi din cauza căruia nava MV X-Press Pearl s-a scufundat provocând un dezastru ecologic ale cărui efecte pot fi prezente şi peste 1.000 de ani în ţara insulară din sudul Asiei.

Dezastru ecologic în Sri Lanka. Efectele pot dura şi 1.000 de ani. Mărturii dramatice în urma nenorocirii provocate de nava care transporta 46 de substanţe chimice şi tone de granule de plastic folosite pentru fabricarea pungilor.

Peştii au burțile umflate și branhiile blocate de plasticul care a ieşit din saci. Amintim că la 20 mai a izbucnit un incendiu devastator la bordul navei de marfă care transporta substanțe chimice în largul coastei de vest a ţării insulare.

Dezastru ecologic în Sri Lanka

Activiștii de mediu avertizează că toate vietăţile marine care sunt aduse pe plajă sunt otrăvite, astfel încât sunt interzise consumul sau comercializarea acestora. Nu doar mediul a fost afectat, ci şi comunitățile locale. Pescarii au rămas fără principalul mijloc de asigurare a traiului şi această situaţie dramatică va fi prezentă mulţi ani în zonă.

„Suntem pescari mici și mergeam zilnic pe mare. Puteam câștiga ceva doar dacă mergeam pe mare. Altfel, întreaga familie va muri de foame”, a declarat pentru BBC Denish Rodrigo, un pescar din zonă. „Erau vreo 46 de substanțe chimice diferite pe acea navă.

Dar ceea ce a fost cel mai vizibil până acum sunt tonele de granule de plastic”, a declarat pentru Hemantha Withanage, activist de mediu din Sri Lanka și fondator al Centrului pentru Justiția de Mediu din capitala Colombo.

Cât poate dura descompunerea plasticului

Plasticul a ajuns pe plajele din Negombo, iar unii peşti erau verzui din cauza substanţelor chimice ingerate. Descompunerea plasticului poate dura între 500 și 1.000 de ani și este probabil să fie transportat de curenții oceanici către țărmurile din jurul ţării.

Astfel, resturile pot ajunge chiar şi la plajele aflate la sute de kilometri distanță de zona naufragiului. Pescarii din Negombo sunt devastaţi din cauza faptului că nu vor mai putea pescui probabil câteva zeci de ani.

„Există și alte industrii care sunt afectate de acest lucru. Cumpărăm plase, motoare și bărci, avem nevoie de petrol, există oameni care trag bărcile… Există mii de alte locuri de muncă legate de această industrie a pescuitului”, au spus aceştia.

Pescarii se tem că vor muri de foame

Acidul azotic şi dioxidul de sodiu se află pe lista substanţelor chimice care au ajuns în apă. Odată cu scufundarea navei, în pe în adâncuri au ajuns cantităţi importante de cupr și plumb. „Deci, dacă peste câțiva ani veți prinde un ton, acesta va fi contaminat. Această bioacumulare va fi o problemă serioasă.

Oamenii trebuie educați în acest sens. Este o navă complet toxică. Orice ajunge la țărm este foarte otrăvitor și oamenii nu ar trebui să atingă nimic”, a completat Hemantha Withanage, conform bbc.com.

Imagini de la stingerea incendiului care a făcut ocolul lumii