Fălci: monstrul de pe fundul oceanelor! Un vierme gigant decima peștii acum 20 de milioane de ani. VIDEO

Fălci: monstrul de pe fundul oceanelor! Un vierme gigant decima peștii acum 20 de milioane de ani. VIDEO

Un vierme preistoric terifiant, care bântuia tunelurile sub-oceanice devorând pești și mici mamifere acum 20 de milioane de ani, a fost descoperit recent în Taiwan.

Un vierme preistoric terifiant, cu fălci foarte puternice, care bântuia tunelurile sub-oceanice devorând mamiferele și peștii, acum 20 de milioane de ani, a fost descoperit recent în Taiwan.

Viermele lung de aproape 2 metri și gros de 3 centimetri, în formă de L a trăit în era Miocenă (acum 23 milioane de ani) și își avea vizuina pe fundul oceanelor.  În prezent aceste locuri au valoare de fosile geologice care oferă date importante despre specii marine foarte rare. Acest vierme uriaș obișnuia să își pândească victimele în vizuini, unde se ascundea cu abilitate înainte de a-și ataca 'prânzul'.

Ne puteți urmări și pe Google News

Specia este un posibil strămoș al viermelui Bobbit din zilele noastre, un prădător care trăiește pe fundul mărilor și oceanelor, în nisipuri unde se camuflează pentru a nu fi detectat de victimele lui. Viermii Bobbit au atras atenția în documentarul Blue Planet II 2017, al celebrului Sir David Attenborough.

Creatura cu aspect înfricoșător a fost descoperită în Oceanul Atlantic și regiunea Indo-Pacifică. A fost botezată după Lorena Bobbitt, americana devenită faimoasă pentru că i-a tăiat penisul soțului în 1993. Acest vierme (foto) își folosește mandibulele în formă de foarfecă pentru a-și tăia prada în jumătate și a o îngropa în nisip în vederea consumului. Strămoșul lui preistoric se presupune că a colonizat fundul mărilor din arealul continentului eurasiatic acum aproximativ 20 de milioane de ani, afirmă oamenii de știință.

Vierme marin gigant din Era Miocenă - strămoșul primilor prădători subterani

"Viermele a trăiat în mediul marin de dincolo de coasta de est a continentului asiatic cu mult înainte de formarea Taiwanului", a explicat autorul studiului, profesorul Ludvig Lowemark de la National Taiwan University. Fosila botezată Pennichnus formosae este considerată strămoșul primilor prădători subterani. Echipa de cercetare a reconstituit fosila folosind 319 specimene din era Miocenă păstrate pe fundul apelor de la nordul Taiwanului.

Oamenii de știință au remarcat și o concentrație ridicayă de fier în secțiunea superioară a vizuinii de nisip. Asta poate indica faptul că viermele și-a reconstruit ascunzișul prin secreția de mucus în vederea întăririi pereților vizuinii. Deși viermii prădători ca specia Bobbit au existat odată cu era paleozoică (acum  541-252 milioane de ani); corpurile lor conțin în special materie moale. Studiul a fost publicat în Scientific Reports.

Sursa: Daily Mail