Creaturi subacvatice gigant pe plajele litoralului. Ce rol au „animalele marine”
- Feri Predescu
- 10 august 2020, 18:24
Marea Neagră este, potrivit specialiștilor, cea mai poluată mare a Europei, de două ori mai murdară decât Marea Mediterană, iar principalele gunoaie aruncate în ape sunt deşeurile din plastic, produsele chimice și reziduurile din industria farmaceutică.
Poluarea cu deșeuri a Mării Negre este una dintre cele mai puternice amenințări care pune în pericol viața animalelor acvatice, dar și sănătatea noastră, avertizează voluntarii de la ONG-ul „Act for Tomorrow, care, susținuți de Apele Române Dobrogea Litoral, și sprijiniți de un mare lanț de magazine, organizează o campanie de conștientizare împotriva poluării cu deșeuri a apelor din România.
"Marea Neagră este, în momentul de față, a doua cea mai poluată mare din Europa și dacă ne uităm și la statisticile mediului marin se întâmpla că anual să moară peste un milion de viețuitoare care trăiesc atât pe uscat cât și în apă", explică președintele ONG-ului, Andrei Coșuleanu. Prin campania lansată pe plajele de pe litoral de asociația ecologistă, prin intermediul unor imagini cu impact vizual, oamenii sunt îndemnați să mențină curățenia.
Pe plaje au fost montate panouri cu materiale vizuale care ilustrează o paralelă între durata medie de viață a animalelor și cea a deșeurilor. Se poate, astfel, conștientiza că, odată ajunse în natură, deșeurile nu dispar, ci rămân în fluvii, mări și oceane până la 500 de ani după dispariția animalelor și a omului. „Un pai din plastic rezistă aproximativ 50 de ani. Un pet aruncat în apă ajunge să trăiască sau să fie prezent de câteva ori mai mult decât un delfin sau decât un căluț de mare", arată Andrei Coșuleanu.
Pe mai multe plaje de pe litoral au fost amplasate dispozitive uriașe de colectare selectivă având forma unor animale marine gigant, care reprezintă cele mai cunoscute specii protejate din apele din România. „Ar fi genial să fie pe orice plajă așa ceva. Mi se pare un minimum de efort și cred că lipseau pe plajă astfel de mesaje”, comentează un turist. "Oamenii nu înțeleg încă treaba asta, de a proteja marea, plaja. Tot timpul aruncă pe jos. Chiar dacă văd, nu se-apleacă să ridice produsul sau hârtia”, spune și o turistă.
Un milion de păsări marine și 100.000 de mamifere marine, pești, țestoase mor în fiecare an doar din cauza deșeurilor de plastic, iar 40% din speciile existente de balene, delfini şi marsuini, toate speciile de ţestoase marine şi aproximativ 36% din speciile de păsări marine au ingerat deșeuri de plastic, crezând că sunt hrană, conform datelor publicate Organizația Națiunilor Unite și de Agenția Europeană de Mediu.
„Prin această campanie ne-am propus să facem o paralelă între durata medie de viață a animalelor și cea a deșeurilor, reflectate în oglindă. Atunci când ne privim în oglindă vedem cea mai bună versiune a noastră, dar dacă un animal marin s-ar putea oglindi în apă ar vedea bucăți din deșeuri, care rezistă mult timp după terminarea vieții acestuia”, spune directorul Apelor Române Dobrogea Litoral, Bogdan Bola.
Amintim că potrivit angajamentelor luate în fața Comisiei Europene, țara noastră trebuie să întreprindă toate măsurile necesare implementării unor instrumente economice pentru modernizarea gestionării deșeurilor din România, dar și pentru implementarea legislației europene în domeniu.
Aceste instrumentele economice care trebuie implementate sunt: “plătește pentru cât arunci”, “răspunderea extinsă a producătorului” și “taxa la depozitare”.
Fiecare dintre noi poate colecta selectiv. Chiar este indicat să ne implicăm personal în această activitate și să învâțăm să aruncăm deșeurile în recipientele destinate fiecărui tip de gunoi.
Acest articol a fost realizat cu sprijinul Romprest și face parte din campania de conștientizare publică de colectare selectivă a deșeurilor.