CSU este partidul „frate” din Bavaria al Uniunii Creștin Democrate a cancelarului Angela Merkel și a guvernat landul, fără întrerupere, de la al Doilea Război Mondial. CSU a scăzut cu 12,2 procente față de 2013 și a obținut 35,5% , prin urmare va fi nevoie de o alianță.  Deși sondajele arătau încă de joi că se prefigurează un dezastru, Uniunea Creștin Socială a sperat într-o mobilizare de ultim moment a electoratului său conservator. 

Potrivit exit polurilor, ecologiștii ar fi obținut 18,5 % (plus 9,9%), iar AfD, naționaliștii, ar fi obținut 11 procente. Este prima lor participare electorală în acest land. Social-democrații (SPD) au pierdut și ei masiv, jumătate față de alegerile din 2013 și au obținut 10,5%. Liberalii au obținut 5%.

Peste două săptămâni vor fi alte alegeri regionale, în Hesse, care se anunță foarte strânse. Aici, partidul lui Merkel, CDU guvernează împreună cu ecologiștii.

Poziția Angelei Merkel a slăbit continuu, iar partidul de extremă dreaptă, Alternativa pentru Germania (AfD), are o ascensiune fulminantă după ce în Germania au sosit peste un milion de refugiați.  

Un sondaj publicat joi arată amploarea nemulţumirii germanilor faţă guvernul condus de cancelarul Angela Merkel. Barometrul televiziunii publice ARD creditează coaliţia CDU/CSU cu mai puţin de 26% din sufragii.

Preşedintele Bundestagului, Wolfgang Schäuble, unul dintre apropiații Angelei Merkel, a declarat că rezultatele acestor alegeri „vor afecta politica naţională şi, în consecinţă, reputaţia cancelarului”.