Dezastrele meteo „ne vor costa scump”: Economia mondială va înregistra pierderi uriașe. Gaură de 27% în bugetul Chinei

Dezastrele meteo „ne vor costa scump”: Economia mondială va înregistra pierderi uriașe. Gaură de 27% în bugetul Chinei Sursă: Arhivă EVZ

Fenomenele meteorologice extreme ce se manifestă în lume ca urmare a schimbărilor climatice provoacă pagube masive la nivel global - inclusiv în economia mondială. În cazul în care se vor suprapune dezastrele provocate de secetă sau inundații, acestea vor fi chiar mai costisitoare decât se preconiza.

Fenomenele meteorologice extreme se vor intensifica pe măsură ce încălzirea globală va atinge noi recorduri - cercetătorii din domeniul climei sunt de mult timp convinși de acest lucru. Impactul concret pe care acestea îl pot avea a fost cel mai probabil demonstrat de dezastrul provocat de inundațiile din vară ce au avut loc în anumite zone din vestul Germaniei.

Consecințele fenomenelor meteo extreme

O simulare realizată de Institutul Potsdam pentru cercetarea impactului climatic (PIK) analizează consecințele unor astfel de inundații sau ale altor fenomene meteorologice extreme asupra economiei. În consecință, într-o fabrică, de exemplu, nu ar exista doar pierderi de producție la fața locului. Dezastrul ar putea slăbi întregul lanț de aprovizionare și ar putea conduce la o „amplificare a șocurilor” la nivel global.

Ce înțeleg cercetătorii prin acest lucru? Dacă fenomenele meteorologice extreme apar în aproximativ același timp, dezastrele se pot suprapune și chiar influența reciproc. Acest lucru generează riscul ca efectele economice ale creșterii fenomenelor meteorologice extreme cauzate de emisiile globale de gaze cu efect de seră să devină mai mari decât se presupunea anterior.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pierderi economice mondiale uriașe

„Rezonanța valurilor economice ar putea fi decisivă în viitor atunci când se evaluează impactul economic al climei”, a explicat Kilian Kuhla, cercetător la PIK și autor al studiului. Practic, este adevărat că efectele vremii extreme conduc la pierderi în regiuni în care există apoi penurii de aprovizionare - și, în același timp, la profituri în alte părți ale lumii, care înregistrează o cerere crescută și, prin urmare, prețuri mai mari.

„Dar atunci când diferite fenomene meteorologice extreme se suprapun, pierderile economice din întreaga economie mondială interconectată sunt în medie cu 20% mai mari decât pierderile cauzate de evenimentele individuale combinate”, a explicat Kuhla. „Asta arată simulările noastre privind inundațiile fluviale, valurile de căldură și ciclonii tropicali - iar acest lucru este destul de îngrijorător”, a mai spus el.

Gaură în bugetul Chinei de peste 27%

Cercetătorii au modelat reacția economiei mondiale în rețea și au analizat 1,8 milioane de relații economice între peste 7.000 de sectoare regionale. Majoritatea țărilor relevante din punct de vedere economic sunt, prin urmare, afectate de efectul de „rezonanță a valurilor”.

Datorită poziției sale remarcabile în economia mondială, China, în special, a înregistrat efecte peste medie, adică peste 27% pierderi suplimentare în cazul în care evenimentele extreme se suprapun decât în cazul în care acestea ar avea loc independent.

„Atunci când două fenomene meteorologice lansează unde de șoc în economia mondială, acestea se adună ca un val de maree”, a declarat Anders Levermann, cercetător în domeniul climei. Prin urmare, datele se aplică nu numai în cazul dezastrelor simultane, ci și în cazul celor succesive, atunci când efectele economice ale diferitelor dezastre se suprapun.

„Dacă nu reducem rapid gazele cu efect de seră, ne va costa scump - chiar mai mult decât ne așteptam”, a explicat Levermann, potrivit Der Spiegel.