Fenomene meteo extreme în România și Europa: O tornadă poate smulge casa din fundație
- Sabina Popescu
- 26 iunie 2021, 00:38
Fenomene meteo extreme în România și în alte țări din Europa. Tornada care a a vut loc recent în Cehia a fost una dintre cele mai violente din ultimii ani. Cea mai mare tornadă a avut loc loc în iunie 1984, în apropierea Moscovei. Meteorologii spun că, în România, cele mai expuse zone la astfel de fenomene sunt Transilvania, Oltenia și Muntenia.
Meteorologii au emis, până vineri seara, mai multe coduri roșii de furtuni severe, ca urmare a manifestării unor fenomene extreme provocate de o tornadă care ar urma să se formeze în Marea Neagră. Vremea rea se extinde și pe ziua de sâmbătă, potrivit directorului ANM Florinela Georgescu.
Șeful ANM a subliniat efectele devastatoare pe care tornada le-a avut în Cehia. Florinela Georgescu a transmis că este vorba despre una dintre cele mai puternice furtuni semnalate de meteorologi. Ultima de acest fel a fost semnalată în urmă cu aproximativ 54 de ani, însă nu este cea mai severă.
Tornada poate distruge o casă din temelii
"Este una dintre cele mai puternice tornade, dar nu cea mai puternică. Fix în urmă cu 54 de ani, în 24, 25 iunie 1967 o serie de mai multe tornade, care au fost clasificate F3 și F4, au lovit Franța, Olanda și Belgia. Iar cea care este recunoscută ca fiind cea mai puternică tornadă pe continent, s-a manifestat în 1984, tot în iunie, în apropierea Moscovei. Se pare că aceea a fost o tornadă de gradul 5.
Tornada (din Cehia - n.r.) am estimat ca fiind de o intensitate pe scara Fujita între gradul 3 și 4, dintr-un maxim de 5. Ceea ce înseamnă foarte mult pentru continentul european. O tornadă de gradul 5, practic smulge casa din fundație, cu totul. O casă zdravănă. Una de gradul 4, tot așa, smulge cu totul, dar o casă mai puțin zdravănă", a spus Florina Georgescu la o emisiune televizată de la Digi24.
BREAKING: Tornado causes major damage in the Czech Republic https://t.co/TdSm87Z4gG
— BNO News (@BNONews) June 24, 2021
Zonele cele mai afectate de tornadă
Gabriela Băncilă, director ANM, a informat că cele mai afectate zone vor fi cele din Transilvania, Oltenia și Muntenia. „Până în momentul de față, am ajuns deja la 10 avertizări cod roșu pentru că fenomenele sunt în plină dezvoltare.
Vorbim despre furtuni puternice care sunt cvasistaționare, ceea ce duce la acumularea unor cantități de apă în intervale relativ scurte de timp, cum a fost până în prezent în areale din județul Cluj și din județul Sibiu în special, dar odată cu trecerea timpului și intrarea în noapte, foarte probabil ca aceste fenomene să fie în extindere, să coboare mai mult în Transilvania și, de asemenea, în zonele mai joase din Oltenia și Muntenia pentru că în momentul de față semnalăm astfel de fenomene în toate zonele de munte, iar tendința acestora este aceea de a se propaga spre zonele mai joase de relief", a informat Gabriela Băncilă.
Rafale de vânt de 100 km/h. Cantități uriașe de grindină
Potrivit meteorologilor, vijeliile se vor intensifica, iar avertizările de vreme rea încep din seara de vineri, 25 iunie, și se extind și pentru ziua de sâmbătă. Rafalele de vânt vor înregistra între 80 și 100 de km/h. De asemenea, cantitățile de grindină vor fi medii și mari. Directorul ANM Florinela Georgescu a semnalat că, în Cehia, grindina a distrus inclusiv locuințe ale oamenilor.
"În momentul de față nu putem aprecia dacă aceste intensificări puternice ale vântului care pe alocuri pot ajunge la intensitatea unei supercelule, aceasta fiind structura ce este responsabilă de formarea norilor ce generează tornade, vor determina și intensificări ale vântului cu aspect tornadic, dar, cu siguranță există semnale că vor fi în special aici în regiunile sudice pentru că temperaturile până la momentul apariției furtunilor vor fi crescut destul de mult, să fie intensificări puternice ale vântului și, de asemenea, în partea de vest a țării unde furtunile își vor face apariția în orele serii după ce și acolo temperaturile au determinat peste zi un disconfort termic foarte accentuat. (...)
Zonele cele mai expuse la intensificările puternice ale vântului sunt cele din partea de sud și de vest a țării, de asemenea și zone din Transilvania, mai ales partea centrală și central-sudică a acestei regiuni cu o probabilitate mai mare ca aceste fenomene să-și facă apariția în intervalul 18-22”, a spus Gabriela Băncilă pentru Antena 3.