Dezastrele continuă pe GLOB. Mii de EVACUAȚI după erupția violentă a unui VULCAN

Dezastrele continuă pe GLOB. Mii de EVACUAȚI după erupția violentă a unui VULCAN

Autorităţile din Vanuatu au declarat stare de urgenţă în insula Ambae după erupţia continuă a vulcanului Monaro, care a determinat evacuarea a 5.000 de localnici.

Vulcanul Monaro, din centrul insulei Ambae, a intrat în activitate în urmă cu câteva săptămâni. Activitatea s-a intensificat sâmbătă când vulcanul a început să arunce cenuşă care a acoperit mai multe sate şi culturi din nordul şi sudul insulei, pe o rază de 400 de kilometri pătraţi, potrivit serviciului pentru Pacific al postului Radio New Zealand.

Autorităţile din Vanuatu au ridicat alerta la Ambae de la nivelul 3 la 4, care în clasificarea vulcanilor reprezintă o erupţie moderată.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Deocamdată vulcanul emană cenuşă, fum negru şi puţină lavă", a comentat Manuel Amu, preşedintele comitetului pentru dezastre al insulei, în declaraţii citate de acest post, subliniind că este vorba de "o urgenţă foarte serioasă".

Autorităţile din această insulă din Pacificul de Sud întâmpină dificultăţi în procesul de evacuare, din cauza lipsei unor resurse precum apă şi adăposturi pentru a-i caza pe sinistraţi, informează AGERPRES.