Detectorul care depistează cancerul în mai puțin de șase minute, inventat de o româncă. A fost promovat şi în cadrul Parlamentului European

Detectorul care depistează cancerul în mai puțin de șase minute, inventat de o româncă. A fost promovat şi în cadrul Parlamentului European

Senzorul care descoperă existența cancerului în corpul uman, inventat de românca Raluca-Ioana van Staden, premiată la Salonul de Invenții de la Geneva, a fost promovat şi în cadrul Parlamentului European.

Românca Raluca-Ioana van Staden a câștigat trofeul de aur pentru cea mai bună femeie inventator la Salonul International de Invenții de la Geneva din 2010, pentru senzorul care determina existența cancerului în corpul uman, la nivel molecular, printr-o procedura simpla care durează mai puțin de șase minute.

În prezent, Raluca Van Staden şi echipa sa de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Electrochimie şi Materie Condensată din Bucureşti lucrează la o formă miniaturizată a detectorului de cancer şi a extins numărul biomarkerilor analizaţi. Practic, microsenzorul de doar cinci milimetri creat de româncă va fi încorporat într-un aparat de dimensiuni foarte mici.

„Am decis să lucrez cu echipa mea la punerea în practică a invenţiei. Sperăm să fim pe drumul cel bun. Nu pot da deocamdată un termen privind realizarea aparatului în formă miniaturizată”, a declarat Raluca Van Staden

Până acum au fost făcute peste 800 de teste cu detectorul de cancer, dar costul aparatului încă nu poate fi estimat

Practic, aparatul face un screening al sângelui şi poate identifica prezenţa unor biomarkeri care pot indica cu o precizie bună medicului care este locul/locurile unde trebuie să facă investigaţii mai amănunţite. Testul nu pune diagnosticul, ci contribuie la identificarea acestor locuri care necesita investigaţii“, a explicat Raluca Van Staden (foto).

Despre mine

Raluca van Staden a primit în această vară din partea Societăţii Americane de Chimie prestigiosul ACS Fellow Award, fiind prima româncă onorată cu această importantă distincţie, şi spune: „Niciodată obţinerea unui premiu nu m-a motivat. Cu sau fără obţinerea unui premiu, eu mi-am urmat drumul în cercetarea ştiinţifică, în îndrumarea tinerilor cercetători“,mai spune cercetătoarea.

Nu a fost o întâmplare faptul că primul premiu câştigat după admiterea la Facultatea de Chimie (fiind admisă pe locul patru la secţia de Chimie) a fost la un concurs de pian, desfăşurat între toate facultăţile de profil din ţară“.

Cine este soţul, reputatul cercetător Jacobus Frederick van Staden

În 1997 a susţinut teza de doctorat în domeniul chimiei analitice şi masterul în compoziţie muzicală. Iar în februarie 1998 a ajuns la Universitatea din Pretoria-Africa de Sud, cu o bursă postdoctorală de prestigiu.

„Fondurile alocate cercetării la Universitatea din Pretoria au făcut posibilă dezvoltarea mea profesională, prin achiziţionarea reactivilor şi aparaturii necesare cercetării şi acordarea unor burse de studii la nivel de asistent de cercetare/master/doctorat ce au făcut posibilă crearea primului meu grup de cercetare în domeniul bioanalizei“, arată Raluca van Staden.

A lucrat aproape 10 ani la Universitatea din Pretoria (Africa de Sud) şi aici l-a cunoscut pe soţul său, Jacobus Frederick van Staden

În 2007, Raluca van Staden s-a întors în România, cu familia. „Pentru mine, un singur loc se poate numi Acasă - acesta este România. Mi-am dorit ca tot ceea ce obţin să fie asociat cu numele ţării mele. Nu regret niciun moment întoarcerea în România. Este locul unde mă simt cel mai bine“, mărturiseşte cercetătoarea pentru Adevărul.

Anual sunt diagnosticate trei milioane de cazuri noi de cancer, iar 1,7 milioane de persoane mor din cauza acestei boli. Parlamentul European atrage atenția că o treime dintre aceste cazuri pot fi prevenite si cere guvernelor tarilor din Uniunea Europeana să lupte împotriva acestei boli prin prevenție, cel mai ieftin si eficient mecanism pe care il au la dispoziție, făcând referire la acest aparat minune care poate detecta cancerul în câteva minute.

 

Ne puteți urmări și pe Google News