Evenimentul Zilei > Social > Află într-o secundă dacă ai cancer cu testul degetelor! Simplu și gratuit, la tine acasă
Află într-o secundă dacă ai cancer cu testul degetelor! Simplu și gratuit, la tine acasă

Află într-o secundă dacă ai cancer cu testul degetelor! Simplu și gratuit, la tine acasă

Conform medicilor britanici de la Cancer Research, 35% dintre persoanele care au cancer bronho-pulmonar fără celule mici (NSCLC) (n.r. - cel mai frecvent tip de cancer de plămân) pot depista semnele timpurii ale bolii cu un simplu test al degetelor, pe care oricine îl poate face chiar acasă și care este gratuit.

Cancer Research este o organizație caritabilă de cercetare și conștientizare a cancerului din Regatul Unit și Insula Man. Ea fost formată la 4 februarie 2002 prin fuziunea Campaniei de Cercetare a Cancerului și a Fondului Imperial de Cercetare a Cancerului.

Jurnaliștii de la Daily Star au relatat că pe site-ul instituției citate există informații despre testul care poate dezvălui semnele timpurii ale cancerului pulmonar.

Astfel, cine observă mărirea capetelor unuia sau mai multor degete de la mâini sau de la picioare trebuie să ajungă urgent la oncolog. ”Degete clubbing”. Așa au denumit britanicii acest semn fizic care dă alarma. Ar putea fi cancer.

Practic, proliferarea și edemul țesutului conjunctiv duc la pierderea unghiului normal dintre piele și placa unghiei, dar și la o spongiozitate excesivă a bazei unghiei.

Testul degetelor este simplu de făcut

Testul poate fi făcut acasă și ar putea arăta dacă aveți degete clubbing. Pentru a fi mai ușor de înțeles acest termen, trebuie să remarcați dacă degetele și unghiile s-au umflat și s-au înmuiat.

Dacă ați sesizat acest aspect, mare atenție! Poate fi un semn al unor afecțiuni care au impact asupra plămânilor sau a inimii. Susa citată indică faptul că printre ele se numără inclusiv cancerul și mezoteliomul.

Mezoteliomul malign este o formă rară, dar agresivă şi mortală de cancer care are loc în stratul subțire de țesut care acoperă majoritatea organelor interne. Mezoteliomul afectează cel mai frecvent ţesutul care înconjoară plămânii. Acest tip este numit mezoteliom pleural malign.

Cancer pulmonar și degetele umflate

Potrivit Cancer Research UK, peste 35% dintre persoanele cu cancer pulmonar fără celule mici se confruntă cu degete clubbing. Sunt afectate mai ales persoanele cu probleme tiroidiene sau cu alte afecțiuni, precum colita ulcerativă și boala Crohn.

Prin efectuarea testului Schamroth window (n.r. – testul ferestrei) putem verifica dacă avem această problemă la degete. Presați-vă unghiile degetului mare sau degetul arătător împreună și vedeți dacă există o mică fereastră în formă de diamant între ele.

Dacă nu puteți vedea o fereastră, atunci este posibil să aveți clubbing și ar trebui să cereți sfatul medicului. În general, apariția clubbingului  are nevoie de mulți ani, dar se poate instala mai repede în cazul anumitor afecțiuni cum ar fi abcesul pulmonar.

Jurnaliștii de la Daily Star au mai transmis că dacă sunteți îngrijorat din cauza formei degetelor, cel mai bine este să contactați medicul de familie pentru îndrumare.

”Medicii ar trebui să vă trimită pentru o radiografie toracică, pentru a vă verifica inima și plămânii”, au spus cei de la Cancer Research.