Detalii picante din spatele mecanismelor de vot de la Bruxelles. Kovesi a câștigat din dezinteres

Detalii picante din spatele mecanismelor de vot de la Bruxelles. Kovesi a câștigat din dezinteres

Laura Codruța Kovesi a fost audiată, la Bruxelles, în faţa Comisiilor pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) şi control bugetar (CONT) ale Parlamentului European pentru funcţia de post de procuror-şef european.

După audierea celor trei candidați, Jean-François Bohnert din Franţa, şi Andres Ritter, din Germania comisia CONT a dat un vot consultativ și Kovesi a obținut 12 voturi, iar ceilalți doi câte 11.

Europarlamentara Gabriela Zoană a relatat despre cum s-a desfășurat votul. „Membri cu drepturi depline au fost înlocuiți cu membri supleanți. Unii dintre ei nu au venit deloc și nici nu au fost înlocuiți”, a explicat Zoană la Antena 3. Eurodeputata Maria Grapini a intervenit și ea și a precizat că la CONT nu au fost nemți în sală. În legătură cu întrebările, acestea nu au fost ale celor care au intervenit, ci a grupurilor din care fac parte, cosmetizate de Comisie. „Am primit întrebări formulate. Toți am primit întrebările. Am adăugat câteva aspecte, am reușit să o întreb dacă este suspectă într-un dosar, dacă poate explica managementul slab pe care l-a avut în timpul cât a fost șefa DNA”, a explicat Grapini. Aceasta a adăugat că toți europarlamentarii au fost informați despre activitatea Laurei Codruța Kovesi, dar că moderatorul nu a permis clarificări.

Europarlamentarul Emilian Pavel a vorbit despre atmosfera creată în sală de Monica Macovei și Cristian Preda: vociferau, interveneau peste cei care puneau întrebări incomode.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ceea ce privește un pronostic la votul în comisia LIBE, care e decidentă, cei trei înclină să creadă că Jean-François Bohnert va fi favoritul. Toți au precizat că depinde și de prezența la vot deoarece nu-i obligatoriu ca membrii Comisiei să și participe la vot.