Evenimentul Zilei > Actualitate > DETALII INCREDIBILE despre modul în care POLIŢIŞTII din LUPENI gestionează situaţiile în care interlopii îşi fac de cap. Presa Locală: „VALEA JIULUI este un fel de VESTUL SĂLBATIC al României”
DETALII INCREDIBILE despre modul în care POLIŢIŞTII din LUPENI gestionează situaţiile în care interlopii îşi fac de cap. Presa Locală: „VALEA JIULUI este un fel de VESTUL SĂLBATIC al României”

DETALII INCREDIBILE despre modul în care POLIŢIŞTII din LUPENI gestionează situaţiile în care interlopii îşi fac de cap. Presa Locală: „VALEA JIULUI este un fel de VESTUL SĂLBATIC al României”

În contextul scandalului iscat după ce un interlopul Sorin Paleică din Lupeni, aflat cu un jandarm la masă, a snopit în bătaie o tânără salvamontist într-un local din Straja, ies la iveală din ce în ce mai multe amănunte despre legăturile strânse dintre interlopi şi autorităţile locale. Presa locală din Valea Jiului semnalează că zona este un fel de “vestul sălbatic” al României, unde interlopii îşi fac de cap ştiind că nu are ce să li se întâmple.

Totul porneşte de sus, de la conducerea poliţiei locale. Dănuţ Mocanu este comandant la Poliţia din Lupeni. Potrivit jurnalistei Anamaria Sanda de la Vocea Străzii, publicaţia care a intrat în poseisa înregistrării în care Miruna Inel era bătută de Sorin Palesică, el ocupă această funcţie de 11 ani, iniţial la Uricani, apoi la Lupeni.

FOTO: Sorin Palesică

“S-a mutat de la Uricani la Lupeni pentru că s-a certat cu primarul”, spune Anamaria Sanda.

Totodată, jurnalista reclamă că de fiecare dată când s-a publicat câte un material în care se semnalau incidentele produse în timpul executării funcţiei, Mocanu a răspuns cu înjurături.

Foto: Dănuţ Coman, comandantul poliţei din Lupeni

”Soţul meu a dat un material despre Mocanu. Odată l-a luat (pe soţul ei – n. red.) cu <<Ce faci, băi, p****ă?!?>>. Aşa se comport cu ziariştii care nu-i plac lui, care scriu despre ce nu-i convine lui”.

În luna ianuarie, Dănuţ Mocanu i-a vorbit urât chiar jurnalistei, care în vremea respectivă lucra la Gazeta de Dimineaţă. Sunat pentru a oferi un punct de vedere după ce un bărbat, angajat la Comexim Lupeni, care avea sarcina de a nu lăsa maşinile să treacă de bariera din Straja după ce parcarea se umple, a fost bătut de un localnic deoarece şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu. Martorii de la faţa locului susţineau că în incident a fost implicat o rudă a unui poliţist care în ziua de sâmbătă făcea parte din echipa de filtru.

“Bă, tu ce mă întrebi pe mine chestii din astea? Eu sunt şeful poliţiei şi nu mă întrebi tu pe mine chestii de astea. Auzi, bă? Dacă mă iei cu chestii de genul ăsta… mie nu-mi plac. Bă, pentru mine e week-end, bă! Dacă tu nu ai week-end, bă, e fix problema ta! Ai înţeles?! Avem purtător de cuvânt şi să iei legătura cu purtătorul de cuvânt”, i-a spus Mocanu jurnalistei.

Anamaria Sanda povesteşte că petru presa locală legăturile dintre interlopi şi conducerea poliţei locale există, acest lucru ieşind în evidenţă după ce Sorin Palesică a bătut-o crunt pe Miruna Inel.

“El (Dănuţ Mocanu – n. red.) are legături cu Palesică. (După incident) l-au luat şi l-au încăturaşt. El îi zicea unui poliţist <<Îţi dau somn, să moară mama!”, iar oamenii legii îl rugau să se liniştească. Abia după ce a vuit presa naţională Palesică a fost chemat la declaraţii”.

Momentul a fost filmat de către jurnaliştii de la Vocea Străzii.

În anul 2010, Mesagerul Hunedorean relata că în luna martie 2008, Danuţ Mocanu, care era în acea perioadă comandantul poliţiei din Uricani, a bătut un tânăr. Apoi, omul legii i-a oferit bani tatălui acestuia pentru ca fiul său să-şi retragă plângerea depusă împotriva lui.

“Domnul Mocanu m-a agresat. A venit la un bar şi m-a bătut, m-a trântit de ciment. Îi spuneam să nu mă omoare, dar m-a luat de gură şi mi-a zis să tac, apoi mi-a dat doi pumni. Nu ştiu ce a avut cu mine, pentru că nu făcusem nimic. După bătaia încasată, şi după ce am depus plângere împotriva şefului Poliţiei, eu am plecat la Cluj, acolo unde munceam la o spălătorie şi, când m-am întors, am aflat că domnul comandant îl tot căutase pe tata”, declara Răzvan Oncescu pentru Mesagerul Hunedorean.

Totodată, declaraţia tatălui său susţine că: ”Într-o zi, a venit poliţia la mine, pentru a merge la secţie să dau o declaraţie. Acolo mă aştepta domnul comandant, care vroia să afle dacă am cunoştinţă despre incidentul întâmplat la bar, cu fiul meu. Era curios dacă băiatul s-a mai plâns cuiva că a fost bătut. După aceea, comandantul mi-a dat nişte bani, 50 de euro. Vroia să îmi conving băiatul să-şi retragă plângerea împotriva lui. Din vorbă în vorbă, i-am spus că trebuie să merg la Bucureşti, să îmi scot nişte acte pentru ajutor social şi atunci, mi-a mai dat 250 de lei. Într-un final, la două-trei zile distanţă, m-a chemat la poliţie să mă întrebe dacă a venit copilul acasă, şi atunci mi-a mai dat 100 de lei”.