Despre ziua de mâine. Editorial eclusiv EvZ de Călin Popescu Tăriceanu
- Magda Spiridon
- 1 august 2020, 09:33
Oriunde te uiți, oriunde te întorci vezi titluri mari care spun cam același lucru: după coronavirus viața nu va mai fi la fel! Nu sunt atât de sigur că aceste profeții se vor întâmpla așa cum le văd experții.
În fond, omenirea a trecut prin încercări mai dificile și nu a dat dovadă că a învățat mare lucru din ele, motiv pentru care a fost capabilă să repete aceleași greșeli, din nou și din nou, cu o ritmicitate evidentă. Adică, în alte cuvinte, omenirea a dat dovadă că are memoria carasului care prins azi de pescar în cârlig vine mâine la un alt pescar, la altul poimâine etc!
Cred că sunt și avantaje să ai o asemenea memorie scurtă: faptul că poți să mergi mai departe, faptul că trecutul nu te poate ține prizonier prea mult timp. Sper să se întâmple așa și acum.
Sigur, niște lecții vom trage, niște modificări vor fi. De exemplu, toată lumea este de acord că munca de acasă va câștiga teren în următorii ani. Angajatori și angajați deopotrivă au constatat că, în anumite sectoare, munca de acasă nu a diminuat performanța, dimpotrivă, așa că e de așteptat ca o bună parte din clădirile de birouri să rămână goale mult timp de acum înainte. Sigur, munca de acasă nu e valabilă nici pentru fermierul care se trezește la 5 dimineața, nici pentru brutarul care frământă pâinea și nici pentru cel care construiește mașini, dar e clar că sunt sectoare unde ea va prinde avânt.
În al doilea rând, economiile vor începe să devină mai locale. Blocarea transporturilor și a mobilității persoanelor și mărfurilor, izolarea Chinei, toate acestea au arătat cât de vulnerabili suntem din cauza globalizării economiei. Este de așteptat ca o parte din economii să devină mult mai “naționale” de acum înainte și, în consecință, comerțul internațional o să-și continue declinul. Turismul va deveni o afacere mult mai locală sau cel mult una regională. Norocul nostru este că, dacă avem puțină minte și inventivitate, putem să ne producem aproape totul în țară.
Nu în ultimul rând este de remarcat că guvernele centrale au profitat de această criză și au acumulat cam toată puterea într-un timp extrem de scurt. Nu este o noutate, ele o fac ori de câte ori au ocazia. Au făcut-o după 9/11, o fac și acum. Exemplul cel mai bun îl avem la noi în țară, unde guvernul Orban a luat din mâna autorităților locale toate atribuțiile legate de combaterea coronavirusului, inclusiv cel legat de comunicarea numărului de bolnavi.