Despre călătoria lui Socrate pe orbita Pământului

Despre călătoria lui Socrate pe orbita Pământului

Aristarh din Samos a propus o cosmologie heliocentrică cu milenii înainte de Copernic, iar lui Archytas i se atribuie inventarea unei mașini zburătoare cu abur cu mult înainte ca frații Wright să-și inventeze mașina zburătoare cu motor în 1903.

Ca urmare, nu este surprinzător faptul că unii speculează că grecii antici și alte civilizații similare avansate, cum ar fi China antică și India, ar fi putut fi chiar mai avansate decât se crede în prezent, chiar capabile de zboruri spațiale.

Un fragment din Socrate (470-399 î.Hr.), așa cum apare în Phaedo, este o sursă de astfel de speculații:

„Că, din cauza slăbiciunii și a lentorii, nu suntem în stare să ajungem la suprafața superioară a aerului; căci, dacă cineva ar ajunge în vârful aerului, având aripi să zboare în sus, el ar putea să-și ridice capul deasupra și să vadă, precum peștii își ridică capul din apă și văd lucrurile din lumea noastră, așa ar vedea lucruri din acea lume superioară; și, dacă natura lui ar fi suficient de puternică pentru a suporta ce vede, el ar recunoaște că acesta este adevăratul cer și lumina reală și pământul real.

Căci acest pământ al nostru și pietrele și întreaga regiune în care trăim sunt rănite și corodate, ca și în mare lucrurile sunt rănite de saramură și nimic din ce crește în mare și există, s-ar putea spune, nimic nu e perfect acolo, în afară de peșteri și nisip și noroi nesfârșit și mocirlă, unde există și pământ și nu este nimic deloc demn de comparat cu lucrurile frumoase ale lumii noastre.

Dar lucrurile din acea lume de sus ar fi văzute a fi superioare celor din această lume a noastră.

Dacă îmi poți spune o poveste, Simmias, despre lucrurile de pe pământ care sunt sub cer și cum sunt acestea, merită să o auzim”.

„Ei bine, prietene”, a spus el, „pentru început, se spune că pământul, văzut de sus, arată ca o bilă acoperită cu douăsprezece bucăți de piele; este împărțit în pete de diferite culori, dintre care culorile pe care le vedem noi pot fi considerate ca mostre.

Dar de acolo întregul pământ are asemenea culori și sunt mult mai luminoase și mai pure decât ale noastre; o parte este purpuriu de o frumusețe minunată, iar una este aurie, iar una este albă, mai albă decât creta sau zăpada, iar Pământul este alcătuit din celelalte culori la fel, și sunt mai numeroase și mai frumoase decât cele pe care le vedem noi aici.

Pentru acele goluri ale Pământului care sunt pline de apă și aer, prezintă o culoare pe măsură ce strălucesc în mijlocul varietății celorlalte culori, astfel încât întregul produce un efect continuu al varietății.

Și pe acest pământ frumos lucrurile care cresc, copacii, florile și fructele, sunt în mod corespunzător frumoase; la fel și munții și pietrele sunt mai netede și mai transparente și mai frumoase la culoare decât le vedem noi”.

Descrierea Pământului a lui Socrate, care arată de sus ca o minge colorată, seamănă mult cu planeta noastră privită de pe orbită.

Unii consideră acest lucru ca o dovadă că Socrate a văzut de fapt suprafața Pământului din spațiu sau că avea acces la înregistrări de la o altă civilizație capabilă de zboruri spațiale antice, care putea să transmită o descriere exactă a aspectului Pământului văzut de pe orbită.

Este posibil ca grecii antici să fi avut acces la tehnologii mai avansate decât se crede în prezent de arheologi și istorici?

Cu alte cuvinte, conține acest citat informații mai avansate decât s-ar fi așteptat pe baza înțelegerii moderne a ceea ce știau vechii greci despre știință?

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric

Ne puteți urmări și pe Google News