Despre Brigada Antiteroristă. Care e forma de organizare a unității de elită a SRI

Despre Brigada Antiteroristă. Care e forma de organizare a unității de elită a SRISursa foto. You Tube

Brigada Antiteroristă a SRI a apărut prin redenumirea fostei Direcții generale de prevenire și combatere a terorismului, preluându-i toate atribuțiile. Cum este organizată această unitate de elită a SRI.

Brigada Antiteroristă din SRI este organizată pe trei direcții principale, în funcție de specificul activității pe care o desfășoară. Șeful acestei unități din cadrul SRI, Dorin Rădulescu a explicat cum este structurată Brigada Antiteroristă și care este rolul ei. Potrivit spuselor sale, există trei piloni principali.

În primul rând este vorba despre culegerea de informații, analiză și valorificare a acestora către diverși beneficiari. În al doilea rând, a mai spus Dorin Rădulescu, există pilonul operativ care se ocupă de intervențiile contra și antiteroriste. Aici, intră și lucrătorii pirotehnici care sunt solicitați în cazul unor amenințări cu bombă. Al treilea pilon este cel administrativ.

„Pilonul operativ este brațul armat al brigăzii și trebuie spus că suntem un model aparte în UE. Este un punct forte al nostru (…) Iar sub această cupola mai există CCOA-ul, Centrul de Cooperare Operativă Antiteroristă, acel centru care are atribuții legale de gestionare a unei crize de terorism”, a precizat Dorin Rădulescu în podcastul Top (ne)Secret.

Cum sunt combătuți teroriștii la bordul avioanelor

Tot în cadrul serviciului operativ, a precizat șeful Brigăzii Antiteroriste, sunt încadrați și lucrătorii care călătoresc la bordul avioanelor de pasageri, incognito, pentru a preveni situațiile dificile.

„Nu este nevoie ca acești lucrători să aibă arme la ei. Pregătirea lor constă tocmai în a nu folosi așa ceva. Arma este ultimul lucru la care apelezi. Important este să nu faci apel la armă, dacă se poate să o eviți. Dar trebuie să fii pregătit pentru orice situație”, a mai precizat Dorin Rădulescu.

Cum s-a ajuns la noua structură

Șeful Brigăzii Antiteroriste a explicat cum s-a ajuns la această denumire, în urma procesului de reorganizare a Serviciului.

„Este o corecție normală și sănătoasă a brandului.  Toată lumea ne știe de brigada antiteroristă, asta scrie și pe uniforme, pe emblemele pe care le avem și este normal să fim cunoscuți așa….Puterea acestei unități și tot ce înseamnă activitățile de prevenire și combare sunt prinse într-un tot unitar… Este un întreg angrenaj care este adaptabil la orice provocare”, a precizat șeful Brigăzii Antiteroriste.

 

Ne puteți urmări și pe Google News