Revoltă în Sănătate. Deşi spitalele au nevoie disperată de personal, absolvenţii de Medicină sunt „ţinuţi pe tuşă”

Revoltă în Sănătate. Deşi spitalele au nevoie disperată de personal, absolvenţii de Medicină sunt „ţinuţi pe tuşă”

Absolvenţii Facultăţii de Medicină au publicat pe internet o petiţie în care cer Ministerului Sănătăţii suplimentarea numărului de locuri în spitale.

Acesta este paradoxul românesc: spitalele au nevoie de personal ca de aer, în schimb, absolvenții de Medicină fac petiție pe internet pentru locuri de muncă. Absolvenţii au recurs la acest gest pentru că anul acesta s-au scos la concurs mai puţine locuri faţă de anul trecut la examenul de rezidenţiat.

În acest an, doar 1.900 dintre absolvenţii Facultatii de Medicină vor putea deveni medici

Numărul acestora s-a micşorat cu 4.000 de locuri faţă de anul trecut, asta în condiţiile în care autorităţile se plâng că nu sunt suficienţi medici în spitalele din România.

Anul trecut, peste 1.000 de medici au plecat în străinatate pentru a-şi exerciat meseria, iar alţi 1.000 au făcut cereri pentru a pleca din ţară anul acesta. Petiţia făcută de absolvenţii facultăţilor de medicină a fot semnată de 1.500 de persoane. Sistemul sanitar are nevoie disperată de personal. Medicii sunt epuizaţi de cele opt luni de epidemie şi 3.000 de studenţi se pregătesc să fie voluntari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar sunt sute de absolvenţi care au susţinut examentul de rezidenţiat şi nu au luat punctajul necesar pentru a fi repartizaţi într-un spital Aproape 600 dintre ei au semnat o petiţie online prin care cer ministerului să coboare pragul de promovabilitate.

Valentin Moţăţeanu este primul sub linie. El este cel care a iniţiat petiţia online

Studenți respinși pentru un singur punct. „Am luat 558 de puncte. Am avut iniţial 561 , dar după recorectare mi-au scăzut 3 puncte.(…) ar fi păcat să se oprească la 559 puncte. Care este diferenţa dintre cel cu 559 de puncte şi cel 558. Adică, ar trebui să fie o medie mai scăzută pentru că aşa este corect şi normal. 500 este o notă de promovare.”, spune Valentin Moțățeanu, absolvent de medicină la Craiova.

Valentin ar fi vrut să fie medic de familie. Dacă ministerul nu va modifica criteriile de admitere de anul acesta o să mai stea un an în afara sistemului.

„Să mai dăm examenul de rezidenţiat încă o dată, la anul. Sau, cine doreşte să plece din ţară şi să lucreze în străinătate. De exemplu, în Germania, Austria nu există examen de rezidenţiat. Eu prefer să lucrez la mine în ţară.”, a mai adăugat acesta.

Aurora Floarea este absolventă a Universităţii Ovidius din Constanţa

Şi ea a fost la un pas de a-şi vedea visul cu ochii. „Am dat examenul de rezidenţiat, am obţinut 556 de puncte, iar fără trei puncte nu am reuşit să devin medic rezident. Pentru că gradul de promovabilitate a fost de 60% nu de 50%.”, a spus Aurora Floarea. Punctajul minim pe care trebuie să îl ia absolvenţii de medicină trebuie să fie de 60% din nota maximă obţinută. Ei cer în petiţia lor şi să se revină la procentuil de 50%, aşa cum era acum zece ani.Aurora Floarea.

Arafat le recoandă voluntariatul

Raed Arafat: „Studenţii pot participa la procesul de îngrijire a bolnavilor pe baza procesului de recrutare ca voluntar şi vor fi repartizaţi şi vor semna contracte de voluntariat cu Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din judeţele unde vor fi repartizaţi şi vor lucra în unităţile sanitare din judeţele respective sun coordonarea unei oersoane desemnate de unitatea sanitară”.

Luni, rectorii universităţilor de medicină vor avea o discuţie cu ministerul Sănătăţii. Aproape 12 mii de absolvenţi au susţinut examenul anul acesta. Au fost peste 9.100 de locuri, din care vor fi repartizate aproape 8.600, scrie alephnews.