Deşeurile au înghiţit jumătate din banii pentru protecţia mediului

Deşeurile au înghiţit jumătate din banii pentru protecţia mediului

În România, protecţia mediului înseamnă, în principal, să scapi de deşeuri. Aproape jumătate din banii cheltuiţi, anul trecut, de stat şi de producători pentru mediu s-au dus pe managementul deşeurilor, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Este vorba despre o sumă de 6,94 miliarde lei, comparativ cu 7,28 miliarde lei, banii cheltuiţi în total pentru activităţi precum protecţia aerului, a apei, a solului, a resurselor naturale, pentru combaterea zgomotului şi pentru alte domenii. Astfel, pentru protecţia aerului, autorităţile şi producătorii au cheltuit, anul trecut, 1,95 miliarde lei, iar pentru protecţia apei 2,65 miliarde lei. Apelor subterane şi solului le-a fost alocată o sumă de 468,7 milioane lei, iar resurselor naturale şi conservării biodiversităţii 223,6 milioane lei. Combaterea zgomotului şi a vibraţiilor a costat 69,5 milioane lei. Către alte domenii de mediu a fost direcţionată suma de 1,92 miliarde lei.

Mai puţini bani pentru mediu

Criza economică a tăiat sumele alocate protecţiei mediului. Dacă în 2008 acestea ajungeau la 2,7% din produsul intern brut (PIB), anul trecut au scăzut până la 2,4% din PIB, cifrate la 12,2 miliarde lei. Din totalul investiţiilor pentru protecţia mediului, cele efectuate de administraţia publică reprezintă circa o treime (35%). Cele mai multe investiţii le-au realizat producătorii nespecializaţi, 40,9% din total, urmaţi de cei specializaţi cu 24,1%. În industria prelucrătoare s-au realizat 44,6% din cheltuielile producătorilor nespecializaţi. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică a absorbit 27% din sumele alocate, iar industria extractivă 16,6%, arată datele INS.

Ne puteți urmări și pe Google News