Desertul uitat al bunicii. Rețetă de colărezi cu lapte, ieftină și ușor de făcut

Desertul uitat al bunicii. Rețetă de colărezi cu lapte, ieftină și ușor de făcut

Desertul din copilărie. Mulți dintre noi am fost răsfățați de bunici în copilărie cu colărezi cu lapte sau cum mai sunt ei numiți, frecăței cu lapte. Este un desert ce cu siguranță îți va aduce aminte de gustul copilăriei, extrem de ieftin și ușor de făcut.

În unele zone din țară acest desert mai poartă numele de lapte îngroșat, colărezii fiind o altă variantă a tăițeilor de casă. Pentru ei ai nevoie doar de puțină făină și apă, după care se fierb în lapte.

Ingrediente

  • 500 ml lapte (3.5% grăsime);
  • 30 g zahăr (sau după gust);
  • un praf de sare;
  • o linguriță extract de vanilie (sau zahăr vanilat);
  • 80 g făină;
  • un praf de sare;
  • trei linguri apă sau lapte rece.

Desertul savuros. Mod de preparare colărezi cu lapte

Puneți făina, sarea și apa sau laptele rece într-un vas, iar apoi frecați amestecul între palme până când se formează mici cocoloașe, numite colărezi. Ulterior, e nevoie ca aceștia să fie puși într-o sită pentru a elimina tot excesul de făină de pe ei.

Apoi, puneți laptele la fiert cu zahăr, sare și vanilie, iar când începe să se umfle, puneți colărezii, amestecați și lăsați să fiarbă aproximativ opt-zece minute.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totul este gata. Desertul poate fi servit atât cald, cât și rece, cu mențiunea că atunci când se răcește, compoziția devine mult mai groasă.

Sfaturi pentru o rețetă cât mai reușită

Indicat pentru rețeta de colărezi este să utilizați făină de grâu, însă pentru cei alergici la gluten poate fi folosit un alt tip de făină. De asemenea, colărezii se pot face și cu ou, un aluat asemănător tăiețeilor de casă.

Metoda de preparare este aceeași: se pune oul bătut peste făină, la nevoie se mai adaugă o lingură de apă și se freacă amestecul între palme.

Dacă preferați ca laptele să fie mai gros, puteți evita partea în care cerneți coca prin sită. Țineți cont însă de faptul că dacă vreți să-i serviți reci, compoziția se va îngroșa și mai mult, devenind aproape solidă. Pentru un gust și mai delicios, puteți adăuga peste ei puțină scorțișoară.

În unele zone ale țarii, mai ales în Muntenia, de Rusalii există obiceiul să se împartă colărezi așezați pe frunze verzi de nuc, potrivit bucate-aromate.ro.