Michel Jouvet a observat în urmă cu aproape șase decenii că atunci când apar visele, creierul trece într-o altă stare, care combină elemente ale celor două cunoscute până atunci, somnul şi trezia.

El şi-a dat seama din studiile pe animale că în perioadele de visare au loc mişcări rapide ale globilor oculari, chiar dacă tonusul muscular lipseşte, ca în somnul fără vise.

Michel Jouvet a fost şi unul dintre autorii conceptului de "moarte cerebrală", căreia i-a descris semnele electro-encefalografice în 1959.

În 1958, cercetatorul francez Michel Jouvet face o descoperire fascinanta: visul este caracteristic unei anumite faze a somnului, somnul paradoxal, care exista la toate animalele cu sânge cald, adica şi la mamifere şi pasari. Omul nu este singura fiinţa care poate visa. Somnul paradoxal introduce o serie de ipoteze noi, printre care ideea ca visul ar servi la formarea individualitaţii proprii, prin retrairea trecutului şi pregatirea acţiunilor viitoare.

Totuşi, Michel Jouvet recunoaştea ca ştim foarte puţin despre somnul paradoxal. Istoria visului va mai continua multa vreme să ascundă secrete.