Descoperirea revoluționară care confirma viața extraterestră este combătută aprig

Descoperirea revoluționară care confirma viața extraterestră este combătută aprig A fost descoperit un tip de oxigen pe Venus, considerată ca imposibil de locuit. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Două studii vin să infirme varianta lansată în luna septembrie de un om de știință, care afirma că găsise urme de viață pe Venus.

Vestea care anunța că pe planeta Venus ar exista viață se pare că a fost greșită. Anunțul s-a bazat pe cercetarea făcută după descoperirea unui gaz care ar avea legătură cu o formă de viață în atmosfera lui Venus. Însă, oamenii de știință au sondat această ipoteză, iar în această săptămână ea a fost infirmată de alte două studii.

În luna septembrie, Jane Greaves, profesoară la Universitatea britanică din Cardiff, publica un studiu și vorbea despre „prezența aparentă” a fosfinei pe Venus. Acest gaz are legătură în mod direct de activitatea microbiană sau umană de pe Pământ. Jim Bridenstine, omul care coordonează NASA, a anunțat la momentul respectiv că „vorbim despre cel mai important eveniment în căutarea vieții extraterestre.”

Însă, studiul revoluționar făcut de Jane Greaves a fost pus sub semnul întrebării de alți oameni de știință, care au opinat că acest gaz ar putea rezulta din procese atmosferice sau geologice pe care noi nu le putem explica fiindcă Venus rămâne o planetă plină de necunoscute. Mai ales că nicio sondă terestră nu poate rezista mai mult decât câteva secunde în atmosfera acestei planete, din cauza temperaturilor extreme.

Ne puteți urmări și pe Google News

Două studii care contrazic concluzia inițială

Therese Encrenaz, astrofizician la Observatorul Paris-PSL, a coordonat o echipă care a căutat o urmă a moleculei din gama infraroșu. Concluzia studiului său a contrazis ceea ce afirmase Jane Greaves. „Ceea ce a văzut de fapt Greaves a fost o semnătură care, dacă este reală, s-a format la o altitudine de 80 km, în mezosfera superioară, cu mult peste ceea ce am observa deasupra norilor.

Observăm ce se întâmplă la nivelul norilor, la aproximativ 60 km, în partea superioară a stratului de nori și putem spune că nu vedem nimic”, a afirmat Therese Encrenaz, care a contrazis teoria existenței vieții pe Venus, conform la-croix.com.

Un alt studiu a fost realizat de Ignas Snellen, astrofizician la Universitatea olandeză din Leiden, împreună cu alți oameni de știință, a tras concluzi că datele nu oferă „dovezi statistice pentru prezența fosfinei în atmosfera Venusului”.