Descoperirea deceniului în medicină. Tehnologia unică poate salva milioane de vieți

Descoperirea deceniului în medicină. Tehnologia unică  poate salva milioane de vieți

Tehnologia avansează uluitor în epoca vitezei, iar în paralel cresc și șansele la o viață normal pentru oamenii cu probleme grave de sănătate.

Brooks Cybernic Treatment Center, din Jacksonville, Florida, este primul centru american care a utilizat o tehnologie unică de reabilitare neuromotorie dezvoltată în Japonia - Hybrid Assistive Limb (HAL). Pe scurt, HAL este un cyborg portabil, un gadget de ultimă oră care îi ajută pe cei cu leziuni la coloana vertebrală și/ sau cu distrofie musculară să își recapete mișcările și să-și consolideze nervii și mușchii. Vorbim despre un exoschelet, în fapt doar un costum ușor, cu articulații acționate de mici motoare electrice, care servesc ca mușchi mecanici. Se conectează la impulsurile nervoase emise de creier și în felul acesta reușesc să alimenteze musculatura.

Cazul Kristinei Sorensen este uluitor, iar povestea ei, dar și a altora, i-a convins pe cercetători că munca lor trebuie să meargă mai departe. Kristina a mers mai departe și a făcut-o chiar și după ce a rămas paralizată de la gât în jos. Avea doar 55 de ani, scrie CNN, când medicii au diagnosticat-o cu sindromul Guillain Barre, o boală extrem de rară care afectează sistemul nervos al organismului. Nu se aștepta niciodată să meargă din nou. „M-a lovit de nicăieri. Eram bine, făcam exerciții fizice în fiecare zi, când brusc am început să simt furnicături în vârful degetelor. Apoi, afecțiunea a progresat și în doar câteva luni am rămas paralizată”, povestește Kristina.

Când Kristina Sorensen a auzit despre cyborgul HAL, controlat de undele cerebrale, a știut că trebuie să încerce. Era hotărâtă să meargă la nunta fiicei sale și nimic nu i-a mai stat în cale. La început, folosind pentru prima dată un exoschelet, abia se putea deplasa pe suprafețe plane. Un fizioterapeut pregătit la Brooks Center a ajutat-o ​​să-și pună HAL-ul peste talie și pantaloni, conectând-o la senzori care transmit semnale bio-electrice slabe de pe suprafața pielii, comunicând astfel intenția pacientului de a se deplasa. Odată ce HAL primește aceste semnale, ajută la susținerea mișcărilor persoanei. Acum, Kristina se poate deplasa singură din nou, fără niciun fel de ajutor.

Cercetătorii americani susțin că nu doar persoanele cu dizabilități sau cele grav rănite în accidente pot beneficia de acest exoschelet. Până în 2050, conform Organizației Mondiale a Sănătății, vor fi peste două miliarde de oameni cu vârsta mai mare de 60 de ani, iar HAL poate înlătura fricile îmbătrânirii - alimentat de minți active, ar putea ajuta oamenii să rămână pe picioarele lor!

O piață de miliarde

Nu-i de mirare că, notează compania de cercetare „Markets and Markets”, cu astfel de aplicații care au un potențial uriaș, piața globală a exoscheletelor medicale va valora aproximativ aproape 3 miliarde de dolari în mai puțin de trei, patru ani.

În prezent, exoscheletele Sankai sunt utilizate de pacienți cu probleme de distrofie musculară din Japonia, Filipine, Germania și chiar Polonia.

Creierul din spatele HAL este IT-istul Sankai, un nipon considerat cel mai mare dezvoltator de roboți din lume. El conduce compania japoneză Cyberdyne (fondată în 2004) și spune că viziunea sa a fost încă de la început aceea de a crea „cyborguri portabili care pot interconecta omul cu mașina și informațiile”.

Cyborgul HAL are potențial dincolo de domeniul medical, pornind de la salvare și asistență și ajungând la muncă brută într-o fabrică, ca să nu mai pomenim de divertisment. Dacă la început tehnica de asistență robotizată era centrată doar pe utilizare militară, în prezent se fac cercetări care se concentrează pe absolut toate domeniile. De exemplu, producătorul de automobile Ford folosește exoscheletele pe podelele fabricii pentru a reduce oboseala muncitorilor.

Ne puteți urmări și pe Google News