Evenimentul Zilei > International > Descoperirea deceniului! Arheologii au rămas uluiți. Eforturile le-au fost răsplătite
Descoperirea deceniului! Arheologii au rămas uluiți. Eforturile le-au fost răsplătite

Descoperirea deceniului! Arheologii au rămas uluiți. Eforturile le-au fost răsplătite

Arheologii au prezentat vineri descoperirea „uimitoare” a unui templu subteran datând din secolul VI î.Hr. care ar putea conţine cavoul primului rege al Romei, informează DPA.

Templul este închinat lui Romulus care, potrivit legendei, a întemeiat Roma împreună cu geamănul Remus, la 21 aprilie 753 î.Hr. şi a devenit unicul conducător după ce şi-a ucis fratele.

Templul este alcătuit dintr-un sarcofag din piatră, cu o lungime de 1,4 metri şi o structură circulară, despre care se presupune că ar fi un altar, a anunţat într-un comunicat Parcul Arheologic Colosseum.

Zona în care se află templul, în Forumul Roman, coincide cu locul în care, potrivit textelor antice, a fost înmormântat Romulus, a precizat conducerea parcului care a descris evenimentul drept o „descoperire uimitoare”.

„Locul în care a fost realizată descoperirea… face foarte probabil ca acesta să fie ceea ce romanii antici considerau că este mormântul lui Romulus”, a declarat conducerea parcului arheologic.

Însă, acesta ar trebui considerat un cavou, nu un mormânt, deoarece, conform textelor antice, Romulus fie a dispărut într-o furtună, fie a fost ucis şi tăiat în bucăţi de senatori, se precizează în comunicat.

După moartea sa, Romulus a fost venerat drept zeul Quirinus.

Potrivit parcului arheologic, templul ar fi putut fi „un monument funerar” creat la un moment dat după decesul lui Romulus „pentru a-i celebra cultul şi memoria”.

Monumentul a fost descoperit în 1899, dar a fost repede dat uitării deoarece semnificaţia sa nu a fost înţeleasă. Ulterior, peste acesta a fost construită o scară, în anii ’30, în timpul renovării forumului din perioada fascistă.

Arheologii contemporani au cercetat din nou zona şi, în noiembrie 2019, a început să demonteze scara, readucând la lumină acest templu.