Evenimentul ZileiInternationalDescoperirea care ar putea explica expansiunea Universului. Fizicienii au descoperit a cincea forță a naturii

Descoperirea care ar putea explica expansiunea Universului. Fizicienii au descoperit a cincea forță a naturii

Descoperirea care ar putea explica expansiunea Universului. Fizicienii au descoperit a cincea forță a naturii
Cercetătorii au făcut o descoperire care ar putea fi răspunsul multor întrebări. Potrivit studiului, această nouă particulă este de 200 de ori mai grea decât un electron.

Conform ultimelor studii, fizicienii au descoperit semne ale unei noiforțe fundamentale a naturii. Aceasta ar fi a cincea forță de acest fel, cercetătorii numind-o Muon. Potrivit specialiștilor, noua forță descoperită este de 200 de ori mai grea decât un electron.
Pâna acum numărut total de forțe ale naturii se oprește la patru categorii: gravitate, electromagnetism, forța tare și forța slabă.
Recent, fizicienii au găsit dovezi care ar putea sugera o a cincea forță, în cadrul acestui experiment.

A cincea forță a naturii

“Am descoperit interacțiuni ale muonilor care nu se desfășoară conform Modelului Standard (teoria actuală care explică felul în care elementele de bază ale Universului se comportă). Evident, acesta este un lucru foarte captivant, deoarece indică un potențial viitor cu noi legi ale fizicii, noi particule și o nouă forță pe care nu am observat-o până în prezent”, a declarat Profesorul Mark Lancaster, care conduce experimentul, pentru BBC.

Muon g-2 implică trimiterea particulelor în jurul unui inel cu circumferința de 14 metri și aplicarea unui câmp magnetic.

Conform legilor actuale ale fizicii, asta ar trebui să determine muonii să se miște la o anumită viteză. Însă, oamenii de știință au descoperit că muonii se mișcă mai repede decât era așteptat. Acest fenomen ar putea fi cauzat de o forță a naturii complet nouă pentru știință.

Fizicienii cred că această descoperire ar putea fi asociată cu o particulă sub-atomică încă nedescoperită. Un alt experiment, al laboratorului francez LHCb, a observat mișcări similare.

Răspunsul pentru expansiunea Universului

O a cincea forță fundamentală ar putea explica creșterea ratei de expansiune a Universului, atribuită până acum unui fenomen misterios numit energie întunecată, cred specialiștii. Totuși, rezultatele experimentului nu sunt suficiente pentru o adevărată descoperire, existând o șansă de 1 la 40 de mii ca observația oamenilor de știință să fie doar o coincidență.

 

 


Accesează: