Evenimentul Zilei > Actualitate > Descoperire uriașă în inima României. Istoria este rescrisă
Descoperire uriașă în inima României. Istoria este rescrisă

Descoperire uriașă în inima României. Istoria este rescrisă

Arheologii din judeţul Bistriţa-Năsăud au făcut o descoperire de senzaţie!

Aceştia au găsit un schelet intact, vechi de peste două mii de ani. Rămăşiţele aparţin unui războinic celt, despre care – momentan – nu se ştiu prea multe

George Marinescu, arheolog Muzeul Judetean Bistriţa-Năsăud, spune că este un caz excepţional faptul că se păstrează oasele picioarelor. Scheletul întreg, vechi de 2.200 de ani, a fost găsit de arheologi într-o necropolă celtică din satul Sălcuţa.

Prima descoperire a avut loc în anul 2014, când s-au găsit o spadă celtică şi mai multe obiecte de tip celtic. Apoi, un an mai târziu, au urmat evaluările de teren, după care în 2016, au fost făcute primele săpături sistematice.

George Marinescu mai spune: „Putem spune că avem 13 mormimte descoperite şi două care se află în curs de cercetare. Marea majoritatea a mormintelor celtice sunt de incineraţie, şi o mică parte sunt de inhumaţie. Cele mai bogate în inventar funerar sunt mormintele de incineraţie care respectă statul persoanei decedate. Adică, dacă vorbim de un războinic, familia îi punea în mormânt inclusiv armele şi obiectele personale. I-au pus cuţitul specific celtic de luptă, o spadă îndoită şi alte obicte personale, de fier. Acesta este tipicul unui mormânt de războinic”.

Cercetătorii vor stabili prin analiza antropologică sexul şi vîrsta exacta a scheletului vechi de peste două mileni. Una dintre cele mai mari necropole este în satul Fântânele, cu aproape 100 de morminte identificate.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.