Cea mai veche dovadă a existenţei oamenilor moderni, în afara Africii, a fost descoperită de cercetători.

Precedentele dovezi care atestă prezența oamenilor în Europa sunt depășite cu mult ca vechime de noua descoperire. Un craniu găsit în Grecia este considerat de specialiști ca fiind  de cinci ori mai „bătrân” decât tot ce s-a văzut până acum în domeniu.

Abia acum a fost dezvăluită adevărata semnificaţie a fragmentelor din acest craniu, chiar dacă ele au fost identificate în sudul Greciei din anii `70.

Oamenii de ştiinţă au demonstrat că acel craniu are o vechime de 210.000 ani, folosindu-se de tehnici moderne de datare. Așadar, este cea mai veche fosilă umană descoperită vreodată în afara Africii, continentul de unde rasa umană a evoluat.

Descoperirea arată că a existat o migraţie din Africa a oamenilor moderni. Aceștia au dispărut ulterior, în mod misterios, fără să lase vreo urmă din ADN-ul lor în oamenii contemporani.

Dispariția lor rămâne o necunoscută. Este posibil ca modificările climatice sau alţi factori să fi determinat dispariţia lor, însă, până acum nimic nu se știe cu exactitate.