Descoperire uluitoare făcută de astronomi. Are o lungime de 1,4 miliarde de ani-lumină

Descoperire uluitoare făcută de astronomi. Are o lungime de 1,4 miliarde de ani-lumină

Conform unui studiu realizat, astronomii au descoperit o structură cosmică de pari proporții, una dintre cele mai mari făcute vreodată.

Live Science, care citează un studiu publicat joi în The Astrophysical Journal, a transmis, vineri, că o spectaculoasă hartă 3D a Universului a dezvăluit existenţa uneia dintre cele mai mari structuri cosmice descoperite vreodată - un „zid” aproape imposibil de conceput, care se întinde pe 1,4 miliarde de ani-lumină şi care conţine sute de mii de galaxii.

Această structură a primit denumirea de „Zidul Astral”. Structura se ascundea la vedere, rămânând nedetectat până acum, pentru că o mare parte din el se află la aproximativ 500 de milioane de ani-lumină în spatele strălucitoarei galaxii Calea Lactee. Zidul Austral rivalizează ca dimensiuni cu Marele Zid Sloan, aflat pe locul al şaselea în clasamentul celor mai mari structuri cosmice descoperite.

De-a lungul timpului, astronomii au sesizat că galaxiile nu sunt împrăştiate aleator prin Univers, ci se adună de-a lungul aşa-numitei "pânze cosmice", formată din filamente de hidrogen gazos, pe care galaxiile se înşiră asemenea mărgelelor dintr-un şirag, ce înconjoară regiuni extinse de vid cosmic.

Determinarea modului în care este dispusă această pânză cosmică ţine de domeniul cosmografiei, care reprezintă "cartografia cosmosului", după cum explică unul dintre autorii studiului ce însoţeşte descoperirea Zidului Austral, Daniel Pomarede, cosmograf la Universitatea Paris-Saclay din Franţa.

Cosmografii au identificat configuraţia altor structuri galactice şi supragalactice, aşa cum este şi structura ce deţine în prezent recordul de mărime, Marele Zid Hercules-Corona Borealis, care se întinde pe 10 miliarde de ani-lumină şi reprezintă mai mult de o zecime din întregul Univers vizibil.

Pânza cosmică este legată de domeniul cosmografiei, care reprezintă „cartografia cosmosului”, potrivit explicației cosmografului Daniel Pomarede, de la Universitatea Paris-Saclay din Franța.

Sctructura care deține, în prezent, recordul de mărime este Marele Zid Hercules-Corona Borealis, care se întinde pe 10 miliarde de ani-lumină şi reprezintă mai mult de o zecime din întregul Univers vizibil.

Ne puteți urmări și pe Google News